Ožujak – mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

logo

Hrvatski sabor je 11. veljače 2022. službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.400 novih slučajeva u 2020. godini prema podacima registra za Rak Republike Hrvatske, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s preko 2.100 umrlih u 2021. godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva počeo se provoditi početkom 2008. godine. Programom su obuhvaćeni muškarci i žene u dobi 50-74 godine.

U probiru se koristi test na golim okom nevidljivu (skrivenu) krv u stolici, a u slučaju pozitivnog nalaza provodi se kolonoskopija.

Program je usmjeren poboljšanju zdravlja populacije, jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života, te dulje preživljavanje.