Nakon lokalnih izbora u Gunji politička kriza; u igri i novi izbori

Foto: Đuro Karalić


Nedavni lokalni izbori u Gunji nisu rezultirali političkom stabilnosti, već naprotiv, unijeli su dodatni nemir jer se dogodilo ono čega se u politici svi pribojavaju, da izvršna i zakonodavna vlast nisu iz iste političke opcije. Tako su se u Gunji na suprotnim političkim stranama našli načelnik Anto Gutić (nezavisni) i većina u Općinskom vijeću u kojem je Gutićeva Nezavisna lista osvojila pet mandata koliko i HDZ kojem se, međutim priklonio jedan vijećnik s Nezavisne liste Edite Smailović, te tako HDZ drži većinu. Da tu ljubavi pretjerane neće biti pokazala je već prva sjednica Općinskog vijeća koju su odmah na početku napustili načelnik Anto Gutić i njegovi vijećnici.

“Ova je sjednica trebala biti pokazatelj kakav će rad Općinskog vijeća biti ubuduće, ali je već nakon prve točke dnevnog reda i neusvajanja izvješća o izvršenju proračuna za 2020. godinu postalo sasvim jasno da nikakve suradnje, o kojoj je govorio novi predsjednik Antonio Marković, neće biti”, izjavio je za Glas Slavonije Gutić koji, kako je kazao, na sjednice Vijeća više neće dolaziti, niti će nazočiti svečanoj sjednici Vijeća u povodu proslave Dana općine, a kao općinski načelnik neće potpisati ni javna priznanja koja će biti dodijeljena, jer je odluka o dobitnicima, ustvrdio je, donesena jednostrano, bez ikakvog dogovora i objedinjavanja prijedloga.

“Mislim da je za Općinu najbolja opcija da što prije uslijede ponovljeni izbori za Općinsko vijeće jer je očigledno da će se ovo Vijeće baviti samo opstrukcijom moga rada i pokušajem vršenja pritiska na mene kao legalno i legitimno izabranog načelnika općine”, mišljenja je Anto Gutić.

Predsjednik Općinskog vijeća Antonio Marković kako piše Glas Slavonije, proziva pak Gutića da priželjkuje nove izbore jer nije uspio osigurati većinu u Općinskom vijeću, s čime se, smatra, ne može pomiriti.

“Uskoro u Gunji imamo dopunske izbore za još jednog vijećnika iz redova bošnjačke manjine i on se nada da će tu dobiti sedmog vijećnika i da će situacija biti 7:7. Tada će uslijediti pokušaj rušenja Vijeća jer neće biti moguće donijeti proračun, i Gutić tu vidi svoju šansu”, mišljenja je Marković.