Ove godine imamo 18 smrtno stradalih osoba u prometu, to je povećanje za 50 posto u odnosu na prošlu godinu

Foto: poslovni.hr

VUKOVAR, Prema podacima iz PU vukovarsko – srijemske na županijskim prometnicima je tijekom 2022. godine zabilježeno 50 posto više smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama.

„Do sada u ovoj godini imamo 18 smrtno stradalih osoba u prometu. Isto tako bilježimo i porast broja osoba koje su u prometnim nesrećama doživjele lakše tjelesne ozljede dok je broj onih sa težim tjelesnim ozljedama na istoj razini kao i prošle godine“, rekao je voditelj poslova prometne policije PU vukovarsko – srijemske Boris Klinec.

Podaci iz MUP-a kažu kako se najveći broj teških prometnih nesreća događa na državnim cestama kao i da najviše stradavaju domaće osobe koje često koriste određene ceste. Tu onda dolazi do većih brzina, ne korištenja sigurnosnih pojaseva i slično. Najčešći uzrok teških prometnih nesreća je neprilagođena brzina uvjetima na cesti, a čak 48 posto stradalih nije koristilo sigurnosne pojaseve.

Klinec navodi kako je cestovna infrastruktura u Vukovarsko  srijemskoj županiji na zadovoljavajućoj razini, da i zadnjih nekoliko godina nemamo crnih točaka kao i da kontinuirano upozoravaju vozače na brinu, uvjete na cesti i slične stvari, odnosno da pokušavaju preventivno djelovati. Najavio je kako će u idućoj godini na neke kritične lokacije biti postavljene i kamere za nadzor brzine u prometu kao i da će kamere s nekih postojećih lokacija prebaciti na neke druge. Pozvao je vozače da prate ograničenja brzine, ne koriste alkohol, koriste sigurnosne pojaseve i dječje sjedalice kao i hands free uređaje.