Igrani film “Adam” – prvi u cijelosti slavonski film

Foto: Adam

RETKOVCI, OSIJEK, Igrani film „Adam“ prvi je u cijelosti slavonski film, a njegovu glumačku postavu čine glumci iz Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, osječke Dramske akademije i osječkog HNK. Film je sniman na lokacijama u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Redatelj filma je Mario Šulina, inače vlasnik Produkcije Nova, a scenaristi su Šulina i vinkovački književnik Franjo Nagulov.

„Film „Adam“ je ugledao svjetlo dana bez financijske podrške ijedne institucije, dokaz je da se uz puno truda, rada, zalaganja te uz jasnu viziju može prenijeti snažna poruka te ostaviti pečat jednog teškog vremena iz naše bliske prošlosti. Upornost i vjera u vlastite talente uvijek pronađe svoj put do uspjeha“, rekao je Šulina.

Dodaje i kako je film prepoznat i u svjetskim krugovima te je nominiran za najbolji igrani film na Barcelona Film Festivalu, festivalu nezavisnog filma. Na pretpremijerama su dobili brojne pozitivne reakcije.

Radnja filma smještena je u neimenovanom slavonskom selu, a priča je usmjerena na glavnog lika Adama (Zdravko Šinjori) istinskog ratnog heroja koji je proživio ratni pakao i pati od PTSP-a te njegovog sina s kojim, u datim okolnostima, pokušava voditi normalan život. 

“Kada živite u maloj sredini, često postoji jedan obrazac normalnog i sve što se tu ne uklapa izloženo je podsmijehu, ogovaranju, zadiranju u privatnost. Otprilike se s tim morao boriti i Adam kojemu je to posebno teško s obzirom na sve druge životne probleme. Film je to protiv predrasuda sredine protiv pojedinca koji ne živi na način koji ona smatra prihvatljivim“, rekao je Šulina.