Otvorena zgrada Državnog arhiva u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prigodnom svečanosti otvoren je novoizgrađeni objekt Državnog arhiva Vukovar koji je trenutno najmoderniji arhiv u Hrvatskoj. Novoizgrađeni objekt arhiva ima kapacitet 3.000 dužnih metara građe što se, ako bi bilo potrebe, može povećati i na 5.000 metara. Uz to arhiv opremljen najmodernijom opremom iz ove oblasti.

„Ovo je veliki događaj za Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju ali i za arhivsku djelatnost uopće u Hrvatskoj. Na istoku Hrvatske dobili smo najsuvremeniji arhiv u Hrvatskoj gdje su osigurani svi potrebni uvjeti za pohranu i čuvanje arhivske građe“, rekla je ministrica kulture u Vladi RH Nina Obuljen Koržinek.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako je otvaranje arhiva povijesni trenutak za Hrvatsku i jedan od kotačića povratka svih institucija koje trebaju biti u Vukovaru kao povijesnom i administrativnom središtu županije.

Ravnatelj Državnog arhiva Vukovar Petar Elez najavio je kako će u vukovarski arhiv uskoro biti dopremljena arhivska građa pohranjena u Vinkovcima i Osijeku kao i da se očekuje i oko 1.00 dužnih metara arhivske građe tvornice Borovo. Očekuje se i skoro dopremanje građe o vukovarskom vlastelinstvu kao i građe koja se nalazi po gradovima i općinama.

U izgradnju i opremanje zgrade Državnoga arhiva uloženo je 11,8 milijuna kuna.