Gradsko vijeće Vinkovaca: Obiteljima s četvero djece i do 95 posto popusta na kupnju građevinskog zemljišta

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački gradski vijećnici donijeli su u utorak odluku o prodaji građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Vinkovaca po povoljnijim uvjetima s ciljem, kako je pojasnio gradonačelnik Ivan Bosančić, poticanja demografske obnove, urbane regeneracije i smanjivanja iseljavanja mladih obitelji.

“Ovime svime zaokružujemo priču o vinkovačkoj obitelji koja mi je kao gradonačelniku od početka mandata bila u epicentru djelovanja. Ovom mjerom doći ćemo do toga da će primjerice, obitelj s četvero djece imati čak 95 posto popusta na samo zemljište dok bi jedna mlada obitelj bez djece imala 20 posto popusta, što također nije zanemarivo”, rekao je Bosančić.

Ukoliko se pak radi o mladoj obitelji do 45 godina starosti ista ostvaruje dodatni popust od 10 posto na ponuđenu cijenu. Većina građevinskih parcela, navela je pročelnica Odjela za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu samouprave Marina Šimić Karaula, nalazi se u Mirkovcima, a dio, koji će i prvi ići u prodaju, i u Ulici lipa na Kanovcima.

Foto: Đuro Karalić

Predstavljajući Program poticanja poduzetništva grada Vinkovaca za 2019. godinu, gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Niče naveo je kako predloženim mjerama Grad Vinkovci po prvi put značajnije izdvaja za mikro poduzetništvo odnosno poduzetnike koji zapošljavaju do 10 zaposlenika.

“Po podacima Fine na području grada Vinkovaca imamo 585 mirko poduzetnika i oni čine više od 86 posto ukupnog broja vinkovačkih poduzetnika. Zapošljavaju oko 1.800 radnika uz prosječnu plaću od 3.400 kuna dok je prosjek plaće u vinkovačkom gospodarstvu 4.400 kuna”, naveo je Niče.

Sukladno predloženim mjesrama, gradske vlasti potpomoći će mirko poduzetnike s maksimalno 30.000 kuna za kupovinu i nabavu imovine uz obvezu poduzetnika da zauzvrat povećaju brutto plaće zaposlenicima za 10 posto.

“Ovom mjerom želimo utjecati na povećanje plaća, ali i ulaganje u imovinu mikro poduzetnika”, naglasio je Hrvoje Niče.

Dodao je kako će Grad nastaviti i u 2019. godini s provedbom mjere pomoći poduzetnicima početnicima, kojih je po podacima Fine na području Grada Vinkovaca 119, na način da će subvencionirati troškove osnivanja njihovih poslovnih subjekata s maksimalnih 3.000 kuna.