Otvorena retrospektivna izložba Krešimira Zimonića

VINKOVCI, U Galeriji likovnih umjetnosti Slavka Kopača u Vinkovcima u četvrtak je otvorena retrospektivna izložba stripova, ilustracija i filmova kultnog hrvatskog strip autora Krešimira Zimonića u povodu 40. obljetnice autorovog umjeničkog djelovanja.

“Do sada sam u Vinkovcima izlagao nekoliko puta ali uvijek su to bili nekako skupni projekti. Ovo je prva moja velika izložba u Vinkovcima i ovoj galeriji koju je teško osvojiti, ali evo, tu sam”, poručio je Krešimir Zimonić obračajući se brojnoj publici, među kojima je posebice bio veliki broj mladih.

Vinkovačka izložba toga plodonosnog autora postavljena je u sklopu EDIT Comics projekta predstavljanja stripova, animacije i fimova koji Udruga ljubitelja filmova “Rare” iz Vinkovaca provodi već tri godine o čemu je govorio predsjednik te udruge Toni Šarić.

“Nadam se da će još za moga života i Dubravko Mataković i Krešimir Zimonić dobiti ulicu u Vinkovcima, koje su toliko zadužili”, poručio je Šarić.

Govoreći o umjentičkim dosezima Krešimira Zimonića, Lana Skender s Umjetničke akademije u Osijeku kazala je kako je riječ o jednom od najuspješnih hrvatskih strip autora i ilustratora, a mladi ga ponajprije prepoznaju po liku Zlatke iz Modre laste.

“Zimonić je strip izdigao na razinu umjeničkog djela”, ustvrdila je Skender.

Govorio je i ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković podsjetivši kako upravo ovih dana vinkovački muzej obilježava 70., a Galerija likovnih umjetnosti Slavka Kopača 50. godina postojanja te se 40. godina rada Krešimira Zimonića savršeno uklopilo u te obljetnice.

Krešimir Zimonić rođen je 1956. u Đurđenovcu, a osnovnu školu završio u Vinkovcima. Ilustracije i stripove objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina u više od 50 listova i časopisa. Od 1979. profesionalno radi na animiranom filmu a od 1981. u statusu je samostalnog umjetnika.

Autor je ili producent brojnih animiranih filmova. Uz sedam do sada objavljenih vlastitih zbirki stripova ilustrirao je dvadesetak knjiga, autor je brojnih plakata, kataloga i tekstova o stripu i animaciji, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, bio je glavni urednik strip magazina Patak i dugogodišnji umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima.

Đuro Karalić

Foto:Đuro Karalić