Vukovarska tvrtka MVPM dobitnik nagrade The Mark Awards koja se smatra muzičkim Oscarom

Foto: Aleksandar Dragaš

VUKOVAR, Vukovarska tvrtka MVPM dobitnik je nagrade The Mark Awards koja je dodijeljena na nedavno održanom Production Music Conference u Los Angelesu. MVPM je osvojio ovu nagradu, koja se smatra svojevrsnim muzičkim Oscarom, za najbolju orkestralnu pjesmu godine. Prema pisanju Večernjeg lista autor te pjesme je Španjolac Victor Herrea Calvo.

Jedan od suvlasnika tvrtke Aleksandar Dragaš, kaže kako se radi o velikom uspjehu tvrtke koja nije toliko dugo u stvaranju produkcijske muzike, a uspjeh je tim veći kada se zna da su im suparnici bile tvrtke koje se s ovim poslom bave 30-40 godina.

„Po malo zvuči nevjerojatno da je u jednom „malom“ Vukovaru, na istoku Hrvatske, za koji brojni naši klijenti nikada nisu niti čuli, sjedište dvije tvrtke koje ostvaruju takve uspjehe u ovoj vrsti glazbi i osvajaju prestižne nagrade koje su po važnosti u svijetu te glazbe poput Oscara. Ovo je dokaz da se može i da postoji način ali i da se za uspjeh i takve rezultate mora puno raditi i potruditi. Mislim kako je svima ovo dokaz da se i iz Hrvatske i Vukovara puno toga može napraviti ali i uspjeti te ostvariti iznimno kvalitetna karijera.  Mi smo u tome uspjeli i zato se možemo pohvaliti s ovakvim nagradama kao i činjenicom da smo prepoznati širom svijeta s tim da vjerujem kako ćemo u budućnosti još rasti i razvijati se jer i mi sami učimo i rastemo iz dana u dan“, rekao je za Večernji list Dragaš.

Kada je riječ o produkcijskoj muzici kaže kako je ono široko primjenjiva i da je čujemo svakodnevno u televizijskim reklamama, raznim marketinškim prilozima, emisijama, sportskim natjecanjima. Važno je da bude kvalitetna ali i da prati trendove koji su trenutno u svijetu. Tvrtka trenutno ima 30-ak kompozitora koji su do sada napravili oko 800 pjesama s tim što taj broj iz tjedna u tjedan raste. Među kompozitorima imaju ljude iz cijeloga svijeta ali i iz Hrvatske. Upravo su na Hrvatsku i okolne države stavili naglasak kako bi im približili ovu vrstu muzike i omogućili, uz nadzor ljudi iz tvrtke, da se bave s tom vrstom muzike ali i napreduju.  

Dragaš kaže kako su do sada prije svega bili okrenuti svjetskom tržištu ali i da im je plan svoje pjesme ponuditi i hrvatskom tržištu reklama, marketinga i raznih drugih emisija. Pri tome će im nagrada iz Los Angelesa biti svakako preporuka jer su s njom dokazali da znaju i mogu ali su isto tako i jedina tvrtka s Balkana koja je dobila ovu nagradu.

Velika preporuka su im svakako i uspjesi tvrtke InfraSound čija se muzika koristi u holivudskim filmskim trailerima. Naime, uz Aleksandra Dragaša suvlasnici InfraSounda su Matko Brekalo i njegov stariji brat Goran dragaš. Upravo je Goran Dragaš jedan od najuspješnijih skladatelja muzike za filmske trailere te su on i tvrtka InfraSound do sada dobili brojne nagrade za svoju muziku. Goran Dragaš je autor muzike za filmove među kojima su „Spider-Man: Homecoming”, “Pirati s Kariba 5”, “Valerian”, “Dr. Strange”, “Alien: Covenant”, “Pacific Rim 2”, “Blair Witch”, “Star Wars: Rogue One”, “Punisher”, “Fate of the Furious”, “Mumija” (2017.), “Jurski svijet 2”, “Game of thrones”…