Otvorena obnovljena Osnovna škola Nikole Andrića, učenici kažu da su dobili “kraljevsku školu”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Trebalo je da od Domovinskog rata prođe 31 godina, a od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja više od 20 godina da Osnovna škola Nikole Andrića konačno bude obnovljena. Poslije niza godina i raznih pokušaja početak obnove je krenuo 2019. godine dok je ministrica obrazovanja bila Blaženka Divjak. Bio je to tada dogovor vukovarskog HNS-a, Grada Vukovara i ministarstva, a svemu je prethodila i promjena zakona.

Slijedom toga za obnovu i opremanje ove škole osigurano je 25 milijuna kuna od čega je Vlada RH osigurala 80 posto sredstava dok su preostala sredstva, u iznosima od po 10 posto, osigurali Vukovarsko – srijemska županija i Grad Vukovar. Rezultat svega je da je OŠ Nikole Andrića konačno obnovljena, a uvjeti su takvi da su učenici ulaskom u svoju školu kazali kako je to „kraljevska škola“. Kroz obnovu ova vukovarska škola je kompletno obnovljena i uređena, a dobili su i četiri nove učionice. Uređeni su i opremljeni kabineti, blagovaonica, školska sportska dvorana, postavljeni sandučići po hodnicima… Simbolično je vrpcu presjeklo dvoje učenika ove škole, Maša i Davor. Učenici su vodili i prigodni program tijekom kojega su rekli kako početak obnove se obećava više od 20 godina ali da je tek sada došla ta godina.

Po riječima ravnateljice škole Josipe Kotromanović Sauke ova škola trenutno broji 200 učenika od kojih je 24 prvašića. U novoj školskoj godini nastava će se odvijati u jednoj smjeni.

Svečanosti otvaranja prisustvovao je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji je između ostaloga kazao kako je obnova ove škole trajala nedopustivo dugo. Napomenuo je i kako u Hrvatskoj i Vukovaru ima još škola koje nemaju ispunjene određene uvjete i rade u dvije smjene.

„Stoga će uskoro biti raspisan javni poziv za dogradnju, izgradnju, adaptaciju i opremanje školskih objekata koji će kontinuirano biti otvoren i gdje će svi koji budu ispunjavali uvjete i imali pripremljene projekte dobiti sredstva. Cilj nam je da do 2027. godine bude završena potrebna infrastruktura i da se stvore uvjeti za jednosmjenski rad u osnovnim školama“, rekao je Fuchs.