Inicijativa gospodarstvenika: Ili konkretna pomoć ili u gradu neće imati više tko živjeti

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Suočeni s brojnim teškoćama u svakodnevnom poslovanju kao i masovnom egzodusu građana skupina vukovarskih gospodarstvenika pokrenula je neformalnu Inicijativu za poboljšanje položaja gospodarstva Grada Vukovara. Istaknuto je kako je situacija u Vukovaru postala dramatična, kako nema posla, ulaganja, a da je u isto vrijeme naplata postala još teža. Govoreći o problemima rečeno je kako se gospodarstvenici u Vukovaru suočavaju s bezbroj problema poput onih s porezima, sporom i glomaznom administracijom, skupim komunalijama, nemogućnosti da ishode kredite, naplate svoje usluge… S masovnim odlaskom mladih pojavio se i problem nedostatka stručne radne snage.

“Došli smo do zida i dalje više ne možemo. Svjesni smo kako nam Grad Vukovar ne može pomoći nego da je rješenje u Zagrebu. Tamo je novac i sva moć. Složit ćemo listu problema ali i prijedloge za njihovo rješenje koje ćemo proslijediti gradonačelniku, županu, a onda i Vladi RH”, rekao je jedan od inicijatora ove vukovarske inicijative Mato Bilušković.

Istakao je kako se neki konkretni koraci moraju donijeti što prije jer u suprotnome uskoro u vukovaru neće biti nikoga.

Emil Kolar je rekao kako ključ uspjeha i pokretanja grada leži u podizanju industrijske proizvodnje.

“Bez gospodarstva i bez proizvodnje neće biti niti nas. Svaka čast turizmu, vodotornju i sličnim projektima ali od toga se ne živi. Nama trebaju gospodarski pogoni, da nešto proizvodimo i prodajemo. Nažalost toga danas u Vukovaru nema. Sve smo uništili. Za par godina ovdje više neće biti nikakvog života. Imati ćemo moderan i lijepo uređen grad u kojem neće nitko živjeti”, rekao je Kolar.