Predstavljen Zbornik radova Instituta Ivo Pilar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Područnog ureda centra Instituta Ivo Pilar u Vukovaru upriličeno je predstavljanje zbornika radova 18. znanstveno-stručnog skupa Vukovar 91. – dvadeset i četvrta godina poslije: Domovinska i Europska sigurnost – Kriza sigurnosti i politike manipuliranja suverenitetom. Prema riječima voditelja Instituta Dražena Živića cilj je bio obraditi problematiku Vukovara kao i cijelog hrvatskog društva u proteklih 25 godina u domovinskom, ali i europskom kontekstu. Kazao je i kako su Zbornik uredile Sandra Cvikić, Ivana Žebec Šilj i Ivana Bendra s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Sociolog i recenzent zbornika je Renato Matić.

„One su novi urednički tim koji je priredio jedan vrlo zanimljiv zbornik koji će pridonijeti valoriziranju ne samo fenomena Vukovara 1991., već daje i novi kotačić u mozaiku znanstvenih i empirijskih spoznaja o onome što se u hrvatskom društvu događalo u proteklih 25 godina. Zbornik je poticaj za daljnja, dublja istraživanja. Pokušavamo, u kontinuitetu istraživanja od onih osnovnih parametara što je to Vukovar, povijesnog značaja Bitke za Vukovar do razmatranja u kakvom je stanju hrvatsko društvo danas, zaokružiti znanstvenu priču o Vukovaru, Domovinskome ratu i stvaranju hrvatske države“, rekao je Živić.

Govoreći o Zborniku njegov recenzent Renato Matić pojasnio je kako su na ovaj način pokušali dati odgovor na pitanje zašto je Europa zanemarivala Vukovar kad mu je bila najpotrebnija. Istakao je kako je otvoren cijeli je niz pitanja te da bi po njegovom mišljenju ovaj zbornik trebao predstavljati značajno štivo ne samo hrvatskim europarlamentarcima već i svima koji se u Hrvatskoj žele baviti politikom.