Otvoren Centar za nadzor vukovarskog Vodovoda

Foto: Vodovod grada Vukovara

VUKOVAR, Otvoren je novi Centar za nadzor i upravljanje sustavom vodoopskrbe, odvodnjje i UPOV-a Vodovoda grada Vukovara koji je završio projekt modernizacije nadzorno-upravljačkog sustava (NUS) vodoopskrbe i odvodnje. Sustav je moderniziran kako bi se podigla pouzdanost i raspoloživost sustava, a glavna svrha nadzorno-upravljačkog sustava je omogućiti operaterima nadzor i upravljanje tehnološkim procesom u realnom vremenu te brzu reakciju i pouzdanost.

Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov rekao je kako su Centar simbolično otvorili na Svjetski dan voda te kako je s novom opremom jedan od najsuvremenijih u Hrvatskoj.

“Uz podršku Grada Vukovara prijavili smo se na natječaj Fonda za razvoj i obnovu grada Vukovara i ostvarili smo financiranja za ovaj projekt. Ovo je prvi dio projekta, a u idućem razdoblju realizirat ćemo energetsku obnovu zgrade pogona te ćemo rekonstruirati i prenamijeniti skladišni prostor u dodatne prostore neophodne za upravljanje. Sustav je moderniziran posljednji put prije 20 godina i ovaj iskorak bio je prijeko potreban”, rekao je Tišov.

Osim nadzora i upravljanja, sustav ima i mogućnost arhiviranja procesnih podataka, što omogućuje naknadnu analizu performansi sustava, otkrivanje trendova i optimizaciju tehnološkog procesa. U okviru modernizacije NUS-a predviđena je nabava, ugradnja i integracija komponenti čiji je planirani životni ciklus podrške veći od 20 godina, što osigurava sigurnu i pouzdanu isporuku usluge koja spada pod nadležnost javnog isporučitelja vodnih usluga. Osim navedenog, modernizacijom nadzorno-upravljačkog sustava implementirane su mnoge tehničke mjere propisane specifikacijom programa kibernetičke sigurnosti, kao što su segmentacija mreže, kriptografska zaštita, koncept demilitarizirane zone, upravljanje udaljenim sesijama, vatrozid, kibernetički sigurni programski algoritmi i slično.

Kroz navedeni projekt modernizacije nadzorno-upravljačkog sustava Vodovod grada Vukovara dobiva visoko funkcionalnu i reprezentativnu upravljačku prostoriju koja osigurava sigurnu i kvalitetnu vodoopskrbu i odvodnju uz poseban naglasak na zaštitu okoliša i razvoj cjelokupne vodno komunalne infrastrukture.

Modernizacija i obnova sustava NUS-a, nabava opreme i opremanje centra za nadzor, kao jedan dio projekta, u vrijednosti je gotovo 270.000 eura bez PDV-a, dok se cjelokupni projekt sastoji od nekoliko komponenata, a ukupna vrijednost svih komponenti iznosi više od 900.000 eura. Projekt je financiran od strane Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara u visini od 57,5 %, a Vodovod grada Vukovara financirao ga je s 42,5 %.