Policija pronašla osobu koju sumnjiči za skrnavljenje pravoslavnog groblja u Vukovaru

Foto: Srđan Kolar

VINKOVCI, Policijski službenici Policijske postaje Vukovar su proveli kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim hrvatskim državljaninom pri čemu su utvrdili sumnju da je počinio kaznena djela Oštećenje tuđe stvari, Povreda mira pokojnika i Oštećenje i nedozvoljen izvoz kulturnog dobra.

Naime, osumnjičenik je tijekom prošle 2022. i početkom ove 2023. godine u nekoliko navrata na vukovarskom starom pravoslavnom groblju oštetio više nadgrobnih spomenika, mramorni križ te Mauzolej na pravoslavnom groblju u Vukovaru (objekt), koji je rješenjem Ministarstva kulture i medija upisan u Registar kulturnih dobara. Ovim događajem je oštećenicima, vukovarskoj tvrtki i korisnicima koji se brinu o groblju i grobnim mjestima, pričinjena šteta, a Policijska postaja Vukovar je protiv osumnjičenika nadležnom državnom odvjetništvu dostavila kaznenu prijavu.

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su očevidom utvrdili činjenice da su ispisanim neprimjerenim sadržajima oštećena dva objekta u Nuštru, na dvorcu i mjesnoj osnovnoj školi. Policija provodi izvide, oštećene ovlaštene osobe će dostaviti odštetni zahtjev te nadležnom državnom odvjetništvu će biti dostavljena kaznena prijava. 

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je u posljednja 24 sata zabilježila dvije prometne nesreće (Vinkovci i Nijemci) i u njima je kao jedina posljedica evidentirana materijalna šteta.