Otočani se prisjetili pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

Foto: Đuro Karalić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomenika u središtu Otoka danas je obilježena 30. godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca, pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata.

Bili su pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka, a poginuli su u noći na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, kada je njihov zrakoplov raketom zemlja-zrak srušila protuzračna obrana bivše JNA.

Vijence su podno spomenika poginulim zrakoplovcima u središtu Otoka položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina te njihovi suborci.

Ratni zapovjednik Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, umirovljeni brigadir Vladimir Rajtar kazao je kako su pripadnici zrakoplovnog voda do sloma obrane grada letovima dostavljali humanitarnu pomoć opkoljenom Vukovaru, dok su nakon sloma obrane bacali bombe na neprijateljske ciljeve.

“Nitko tada nije razmišljao da bi mogao poginuti ili se bojao toga. Išli smo ispuniti ratnu zadaću i to su hrabro učinili i naši poginuli suborci”, poručio je Rajtar.

Odana je i počast za 30 hrvatskih branitelja i civila iz Otoka poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, dok je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena misa zadušnica.