Otkrivena spomen ploča u spomen na Dragutina Žanića

VINKOVCI, Na zgradi poslovnog centra „Terme“ u Vinkovcima otkrivena je spomen ploča u spomen na Dragutina Žanića (1923.-1996.). Ploču su otkrili župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić koji su ovom prilikom istaknuli značaj Žaniža za Vinkovce i okolicu.

„Žanić je čovjek koji je živio za Vinkovce i ovaj naš kraj“, rekao je Galić dodajući kako je Žanić tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća kroz razne inicijative i aktivnosti  pridonio urbanizaciji i industrijalizaciji Vinkovaca.

Tijekom svečanosti, u okviru koje je otkrivena spomen ploča, istaknut je značaj koji je Žanić imao za Vinkovce. Podsjetili su kako je on bio jedan od osnivača Vinkovačkih jeseni koji su tijekom godina postali jedna od najprepoznatljivijih tradicijskih manifestacija u Hrvatskoj. Između ostaloga Žanić je zaslužan i za osnutak ogranka Društva hrvatskih književnika Hrvatske koji je bio prvi ogranak izvan Zagreba. Doveo je u Vinkovce i ogranak tadašnjeg JAZU (danas HAZU), a zaslužan je i za planiranje i uređenje gradskih naselja Kanovci i Lapovci. Velike su njegove zasluge i za gradnju novoga mosta na Bosutu, ceste Vinkovci-Županja, plantažu jabuka Borinci, osnutak NK Cibalije (tada NK Dinamo)… Kao saborski zastupnik predlagao i da ročnici hrvatske nacionalnosti vojni rok u tadašnjoj JNA služe u vojarnama u Hrvatskoj, odnosno da Hrvatska ima svoju vojsku.

„Bio je veliki čovjek s velikim djelima, vizonar modernih Vinkovaca i idealist“ rekao je direktor Slavonske naklade „Privlačica“ Martin Grgurovac.

Spomen ploča je rad akademskog kipara Ive Križanca. Na njoj je, uz brončani reljef lica Žanića, napisano i „vizionar modernih Vinkovaca“.