Šesta je godina od katastrofalne poplave u dijelu županjske Posavine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Šesta je godišnjica katastrofalne poplave u županjoj Posavini, koja je u tom dijelu Vukovarsko-srijemske županije učinila štetu od 1,7 milijarda kuna i odnijela dva ljudska života.

Toga dana, u subotu 17.svibnja 2014. godine vodostaj rijeke Save dosegnuo je 1193 te je u 14:00 sati pripremljeno 50 autobusa koji su bili na određenim sabirnim točkama i započela je evakuacija stanovništva, a krenula je evakuacija i stoke za koju su pripremljeni kamioni. Zbrinjavali su se stanovnici naselja Babina Greda, Štitar, Županja, Bošnjaci, Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Gunja, Đurići, Račinovci, a radilo se i na utvrđivanju kritičnih točaka nasipa duž korita rijeke Save. Nasip je međutim popustio te je došlo do njegovog puknuća, u 14:55 sati u Rajevom Selu te u 15:12 sati u Račinovcima.

“Nakon šest godina od tog događaja još uvijek nije, sve što je voda dotakla i uništila, obnovljeno i dovedeno u okvire mogućeg života. Ogromna lekcija o snazi vode i upozorenje da je u cijelom prostoru, lijepom nizu naselja uz rijeku važno poštivati snagu vode te uvijek pomalo oprezno graditi život uz nju. S vremenom sve se vraća u normalno stanje ali ožiljci ostaju na ljudima koji su život stvarali uz rijeke i vode. Poplava je katastrofa koja se događa uvijek kad zaboravimo koliko trebamo u prostoru na kojem živimo ostaviti vodi njen dio, jer od vode imamo višestruku korist, a kad zaboravimo mjeru voda sama dođe po svoj dio i na nemilosrdan način nas upozori”, poručuju u prigodi šeste obljetnice poplave u županjskoj Posavini iz Vukovarsko-srijemske županije.

U poplavi su poginule dvije osobe, stradala su naselja tri općine, na više od 7.500 objekata zabilježene su štete, na 19 zgrada javnih ustanova štete se procjenjuju na preko 8 milijuna kuna, štete na infrastrukturi se procjenjuju na preko 220 milijuna kuna, broj evakuiranog stanovništva se procjenjuje na oko 13.000, procjena privremenog smještaja i financiranja potreba evakuiranog stanovništva procjenjuje se na preko 13 milijuna kuna, a procjena je kako je preko 8 tisuća komada stoke evakuirano. Preko 10.000 komada životinja je uginulo, a poplavljeno preko 8.500 ha poljoprivrednog zemljišta. Ukupna materijalna šteta od poplava na području županjske Posavine procjenjuje se na preko 1,7 milijardi kuna. 

Iz županije podsjećaju kako je u nedjelju, 18. svibnja, kada je vodostaj rijeke Save bio 1160 cm te je nastavio opadati, župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić donio odluku o utvrđivanju druge crte obrane i tom Odlukom spriječeno je plavljenje naselja Drenovci, Vrbanja i Soljani kao velikih cijelina. Vodni val se korištenjem kanalskih i riječnih tokova, te presijecanjem cesta na četiri mjesta preusmjerio ka šumama Spačvanskog bazena čime je većina vode otklonjena od daljnjeg plavljenja naseljenih prostora. Nastavljene su aktivnosti evakuacije i zbrinjavanja, aktivnosti u provođenju mjera obrane od poplava.

Za radove na obrani nasipa i utvrđivanju druge crte obrane ugrađeno preko 1.000 000 vreća, ugrađeno preko 3.000 m³ kamena, preko 26.000m³  pijeska – što je oko 2.600 raznih prijevoza, preko 2.700 jumbo vreća. U pomoć se uključila i hrvatska vojska te policija, vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja kao i brojni stanovnici Vukovarsko-srijemske županije i cijele Hrvatske.

„Poplava je bila velikih razmjera koju nitko nije očekivao. Zadovoljan sam reakcijama županijskog i lokalnog  Stožera neposredno uoči i nakon poplave, ali ne i nekim odlukama s državne razine. Dosada je učinjeno mnogo na poboljšanju sustava obrane od poplave ali ima i segmenata u koje se i dalje mora ulagati.“, kaže danas, šest godina nakon poplave u županjskoj Posavini župan Božo Galić dodajući kako je poplava rijeke Save lekcija koja nas je sve naučila kako treba razmišljati i podizati sigurnost življenja uz rijeku Savu.