Osnovan Demokratski savez Srba, Milaković zamjenik predsjednika

ZAGREB, Na osnivačkoj skupštini održanoj u ponedjeljak u Zagrebu, zaživjela je nova politička stranka srpske manjine u Hrvatskoj – Demokratski savez Srba (DSS) za čijega predsjednika je izabran Jovica Radmanović, a za zamjenika dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković.

“Prava Srba u Hrvatskoj nisu realizirana, nemamo strategiju razvoja ni opstanka. Politički predstavnici Srba u proteklom su razdoblju napravili neoprostive pogreške čuvajući samo stečene pozicije, no mi nećemo biti filijala nijednoj drugoj stranci”, ocjenio je Jovica Radmanović.

Po riječima Srđana Milakovića, Srbi u Hrvatskoj moraju zaštititi svoj kulturni identitet i prestati biti predmet političke trgovine radi interesa nekih pojedinca. Milaković je posebice prozvao SDSS optuživši svoju bivšu stranku da se odnarodila.

“Na štetu interesa srpske zajednice njezini su predstavnici šutjeli radi očuvanja nekakvih koalicijskih vlada i tobožnje stabilnosti hrvatske države”, kazao je u izjavi novinarima Milaković.

Na osnivačkoj skupštini je najavljeno kako će DSS biti alternativa SDSS-u na idućim parlamentarnim izborima  u 12. izbornoj jedinici u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina.

ĐURO KARALIĆ

FOTO: FAH