Općinske vlasti Nijemaca priliku da se bave poljoprivredom, kroz bespovratne potpore, nude svim mještanima koje zanima život od zemlje

Foto: Ivan Matić

NIJEMCI, Općinske vlasti Nijemaca krenule su u provedbu projekta Agrostart – Programa potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Općine Nijemci u 2018. godinu, ponudivši priliku svim mještanima da se bave poljoprivredom, bez obzira imaju li OPG ili ne, ili tek ulaze u poljoprivredu i u njoj vide priliku za osiguranje ili podupiranje postojeće egzistencije.

“Ono što je bitno je da se na program mogu prijaviti svi, dakle, ne morate imati OPG, a program ima ukupno šest mjera i Agrostart subvencionirani najam plastenika. potpore su bespovratne”, kaže općinski načelnik Vjekoslav Belajević dodajući kako je u općinskom proračunu za potpore osigurano ukupno 800.000 kuna.

Pojašnjava kako se potpore daju novoosnovanima i novozaposlenima u poljoprivrednoj djelatnosti; za nabavu repromaterijala, nove mehanizacije/alata, ishođenje certifikata i analiza, otvaranje/zasnivanje/uspostavljanje poljoprivrednog poslovanja, knjigovodstvene usluge, ostale usluge i naknade; za doškolovanje/prekvalifikaciju/osposobljavanje/usavršavanje u sektoru poljoprivrede; podizanje/obnovu sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina; za pčelarstvo te za nabavu uzgojno valjanih grla domaćih životinja i izgradnju/adaptaciju/ prenamjenu objekata namijenjenih uzgoju istih.

“Procjenili smo kako će 800.000 kuna bit dovoljno za provedbu projekta, a ako to bude malo potrudit ćemo se osigurati dodatna sredstva”, navodi Belajević rekavši kako je program otvoren do 30. studenoga.

Po njegovim riječima, kriteriji za prijavu su vrlo jednostavni: prijavitelj mora biti s područja općine Nijemci te mora pružiti dokaz da se želi baviti poslom za koji traži potporu. Belajević navodi kako je općina izgradila i šest plastenika namjenjenih poljoprivrednicima, mladim početnicima koji žele obavljati primarnu poljoprivrednu proizvodnju u prvim, najkritičnijim godinama njihova poslovanja.

“Riječ je o pet plastenika od po 500 m2 i plasteniku od 320 m2 namijenjenima za proizvodnja presadnica. Prva godina zakupa je u potpunosti besplatna. Osim subvencioniranja zakupa općina za sve stanare subvencionira i režijske rashode do 1.000,00 kn/mjesečno po plasteniku”, kaže načelnik Vjekoslav Belajević.

Navodi kako bi se nakon prve, besplatne godine, druge godine korištenja plastenika plaćalo 20 posto od procjenjene vrijednosti, treće 40 posto i tako sve do pete godine kada bi korisnik trebao izaći iz plastenika i započeti samostalnu proizvodnju.