Živi zid: Koliko plaćamo direktore gradskih tvrtki, kakvi su njihovi ugovori?

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Živi zid Vukovarsko-srijemske županije ukazao je na konferenciji za novinare na postojanje menadžerskih ugovora u vukovarskim gradskim poduzećima koja su u 100-postotnom vlasništvu Grada Vukovara. Predsjednik vukovarskog Živog zida Pavao Josić istakao je primjer menadžerskog ugovora koji je imala bivša direktorica najbolji primjer toga.

“Dok Vukovarci napuštaju grad i odlaze trbuhom za kruhom direktori gradskih poduzeća uživaju u plaćama i privilegijama koje im plaćaju isti ti građani”, rekao je Josić.

Prema njegovim riječima bivša direktorica, koja je smijenjena, radi jednostraniog prekida radnoga ima pravo na isplatu 1,3 milijuna kuna. Slučaj je u međuvremenu završio i na sudu.

“Ugovor s bivšom direktoricom potpisan je u srpnju 2011. godine i potpisao ga je tadašnji predsjednik Skupštine Društva Tomislav Džanak. Sadašnji gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u srpnju 2015. godine potpisao je dodatak istom tome ugovora. Mjenjan je samo koeficijent dok su ostale stavke ostale iste. Tako je direktorica imala pravo na 24-satno korištenje automobila više srednje klase, plaćeno gorivo, osiguranje, troškove školovanja, edukacija, seminare, mobitel i prijenosno računa po izboru…”, rekao je Josić.

Dodao je i kako je u ostalim gradskim tvrtkama, odakle je dobio odgovor na poslani upit, situacija drugačija te da direktori imaju pravo u slučaju otkaza na šest prosječnih mjesečnih bruto plaća. Ipak, ogradio se kako od svih do danas nije dobio odgovor. Član Živog zida Damir Maduna rekao je kako ne zna je li Hrvatska oslobođena ili nije te da se hrvatski branitelji nisu borili za ovakav  Vukovar i Hrvatsku.

“Hrvatska nikad nije bila podijeljenija nego danas. I to ne po nacionalnoj osnovi nego po tome što danas imamo uhljebe i nas druge. Žao mi je što i hrvatski branitelji šute i ne reagiraju”, rekao je Maduna.

Odgovarajući na optužbe gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je naprosto smiješno, ali i u stilu Živog zida, davati takve izjave kada se zna da je on, kao Skupština Društva, smijenio direktoricu.

-Njen Ugovor sam dao i DORH-u jer sam sumnjao u nezakonitost te je smijenio s mjesta direktorice radi niza propusta. Slučaj je i danas na sudu i vjerujemo da ćemo ga i dobiti te da neće biti nikakvih posljedica po Grad, građane i Društvo. U isto vrijeme Živi zid i Pavao Josić branili su direktoricu promovirajući njene kvalitete i stručnost da bi je se sada odrekli i stavili meni na teret. Drugim riječima cijelo vrijeme su je branili i držali ljestve, rekao je Penava.