Održani prvi Dani rajčice u Vukovaru

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, U središtu Vukovara organizirani su prvi Dani rajčice gdje su građani imali prilike kušati 40-ak starinskih sorti rajčica. Među njima je bilo i onih vrlo ljutih. Dane rajčica je organizirala Udruga Brestovka iz Tovarnika čiji je predsjednik Mićo Brkanović rekao kako su izložene rajčice proizvedene od strane članova udruge i to bez plastenika i staklenika.

„To su rajčice bez kemije koje su proizvedene bez kemije. U pitanju su starinske sorte iz čijih se plodova vadi sjeme koje dalje vjerno, preko plodova, prenosi svoje osobine za razliku od hibrida gdje toga nema“, rekao je Brkanović.

Dodao je i kako se rajčica u Europi uzgajati i širiti počela sredinom 19. stoljeća kao i da je početkom 15. stoljeća rajčica iz Srednje Amerike dovezena u Europu.  Tijekom Dana rajčice članovi udruge promovirali su i istočnjačko povrće pod nazivom – bamija.

„Radi o interesantnoj kulturi koja bez problema uspijeva u našim krajevima. To je povrće iz porodice sljezovki, samostojeća je i vrlo dekorativna biljka. Vrlo je zdrava za probavni trakt jer stvara zaštitni sloj na crijevima i želucu. Nadam se da ćemo ovu kulturu preko naših članova u narednim godinama još uspješnije širiti“, rekao je Brkanović.