Hrvatski iseljenici iz Hamburga donirali 10.000 eura za obnovu Vodotornja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava primio je predstavnike hrvatskih udruga i organizacija iz Hamburga (Njemačka) koji su donijeli donaciju za obnovu Vukovarskog Vodotornja. Kako je rečeno tijekom uručivanja donacije sredstva u iznosu od 10.000 eura skupljena su na humanitarnom koncertu pod nazivom „Hamburg za Vukovar“. Voditelj humanitarne akcije Tone Barnjak rekao je kako su se vodili idejom zajedništva te da su se u akciju uključili hrvatski iseljenici u Hamburgu iz udruga Croatia i Napredak, Hrvatske katoličke misije i Hrvatske škole. Gradonačelnik Penava istaknuo je kako je upravo ideja hrvatskog zajedništva okupila i Hrvate u Hamburgu, ali i omogućila obnovu i rekonstrukciju Vodotornja.

„Radovi na obnovi Vodotornja uspješno su započeli te će po njihovom završetku Vodotoranj postati novo memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata, ali i turistička atrakcija. Bit će vizualno konzerviran u trenutnom stanju uz minimalne popravke neophodne za očuvanje statike. Unutar samoga Vodotornja uredit će se memorijalna prostorija, memorijalna staza i vidikovac na visini od gotovo 50 metara koji će pružati nezaboravan pogled 360 stupnjeva uokolo,” rekao je Penava.

Dodao je i kako su u svibnju započeli radovi na obnovi Vodotornja te da se njihov završetak očekuje krajem 2018. godine.

„Trenutno je u tijeku prva faza obnove koja uključuje konzervaciju i osposobljavanje Vodotornja za posjet turista kao i izgradnju potrebnog parkirališta. Do sada su izvedeni pripremni radovi, radovi demnotaže, izgradnje parkirališta i priprema za sanaciju pukotina u betonu. Po završetku radova prve faze uslijedit će Javni poziv za projekt uređenja popratnih sadržaja“, rekao je Penava.