Održan sastanak županijskih službi s ravnateljima osnovnih škola na temu besplatne prehrane

Foto: Grad Vinkovci

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić Karlić održala je sastanak s ravnateljima 41 matične i 28 područnih škola čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija u svezi projekta besplatne prehrane za učenike osnovnih škola čija je provedba započela 9. siječnja.

„Tijekom protekla tri tjedna na temelju zahtjeva prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja neke od škola dobile su suglasnosti za zapošljavanje kuhara, što je od ključnog značaja za pripravu toplog obroka. Ovisno o potrebama škola, bilo da se radi o neophodnoj dogradnji, izgradnji, adaptaciji ili samom opremanju osnovnih škola, Vukovarsko-srijemska županija osigurat će sve potrebno u okviru materijalnih mogućnosti, dajući potporu programu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2027., a škole su dužne na najbolji način u skladu sa svojim mogućnostima i uvjetima organizirati prehranu učenika dok borave u školi vodeći se sa propisanim normativima, koje donosi Ministarstvo nadležno za zdravstvo“, istaknula je pročelnica Mustapić Karlić.

Neke od osnovnih škola s područja naše županije mogu se pohvaliti načinom i organizacijom uvođenja toplih obroka. Jedna od njih je OŠ Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika, koja uz kolektiv škole, podršku Županije i Općine, već sedmu godinu za redom osigurava tople obroke za svoje učenike.

„U avanturu zvani topli obroci krenuli smo uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije koja nam je prva pružila sredstva koja su nam bila dostatna za početak kuhanih toplih obroka. Moram ovdje pohvaliti moje učitelje i cijelo osoblje škole, koji su svojim velikim entuzijazmom omogućili da djeci osiguramo kuhane obroke, i to na način da su svojim rukama radili blagovaonicu“, navela je ravnateljica tovarničke osnovne škole Ljiljana Bandić.

Na dnevnom redu dsastanka, u sklopu točke o školskoj prehrani, voditeljica Odjela za pripremu programa i projekata Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Lončar, predstavila je ravnateljima mogućnosti financiranja projekata za osnovne škole u novoj perspektivi 2021. – 2027. Osim navedenog, jedna od tema sastanka bila je i obavijest za predupis djece u I. razred osnovne škole za školsku godinu 2023./2024. koji je planiran već u veljači ove godine.