Održana memorijalna utrka u spomen na ubijenog svećenika iz Tovarnika Ivana Burika

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, S pješačkog mosta Jean Michel Nicolier, u središtu Vukovara, započela je memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik. U ovogodišnjoj utrci sudjeluje ukupno 50-ak trkača među kojima ima i djece.

„Sudionici utrke su se prvo pomolili podno Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, a zatim krenuli s utrkom koja je posvećena svećeniku Ivanu Buriku i 663 mučenika Crkve u Hrvata“, rekao je Antun Ivanković koji je predsjednik Udruge “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika koja zajedno s Maraton klubom “Hrvatski sokol” iz Osijeka organizira utrku.

Prema programu dolaskom u Tovarnik sudionici utrke će položiti vijenac i sudjelovati u zajedničkoj molitvi na mjestu masovne grobnice i kod spomen poprsja groba Ivana Burika na mjesnom groblju.

„Tovarnički župnik Ivan Burik mučki je ubijen u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine, nakon što je selo okupirano. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice i 1998. godine pokopani na mjesnom groblju. Ivan Burik je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu“, rekao je Ivanković.