Održana manifestacija Rusina Petrovačko zvono

Foto: www.hrv.hr

PETROVCI, Proteklog vikenda u Petrovcima je obilježena 45. manifestacija kulture Rusina Republike Hrvatske „Petrovačko zvono 2018.“. Predsjednica Savez Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašljanin rekla je kako je u “Petrovačko zvono” utkano bogatstvo i ljepota rusinskih običaja, kulturne baštine, izričaja, folklora, narodnog stvaralaštva Rusina i sve ostalo čime se Rusini ponosno diče. Podsjetila je i kako je još 1968. godine, kada su tri društva osnovala Savez Rusina, ubrzo počeli organizirati razne događaje i druge aktivnosti među njima je bila organizacija Petrovačkog zvona kao centralne manifestacije koja se održava već 45 godina i okuplja sve sudionike članice Saveza.

„S obzirom da su Rusini još prije 200 godina došli na ove prostore iz Ruskog Krstura i Kucura iz Vojvodine svake godine na Petrovačkom zvonu nastupa i neko njihovo društvo. Sve to zajedno kao jedno kulturni stvaralaštvo Rusina prezentiramo na Petrovačkom zvonu“, rekla je Rašljanin.

U sklopu Petrovačkog zvona obilježava se i Petrovački zvončić koja je manifestacija kroz koju najmlađi pokazuju svoje kulturno stvaralaštvo koje su naučili u svojim KUD-ovima ali i školama gdje izučavaju materinji jezik i svoju povijest.