Održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika na temu afričke svinjske kuge i nadolazeće nove školske godine

Foto: VSŽ

Na Koordinaciji župana s gradonačelnicima i načelnicima, održanoj danas u Vinkovcima, raspravljalo se o aktualnostima vezanim uz pojavu afričke svinjske kuge, zatim postupanju nakon prirodnih nepogoda na području naše županije, kao i sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za nadolazeću školsku godinu.

Posljedice prirodne nepogode, koja je ostavila velika štete na brojnim stambenim i gospodarskim objektima, infrastrukturi kao i poljoprivrednim usjevima, prema riječima župana Damira Dekanića, u kratkom vremenu su sanirane.

„Pohvaljujem sve službe i predstavnike gradova i općina koji su brzo i promptno reagirali, te sam mišljenja kako je cijeli posao vrlo brzo odrađen s obzirom na razmjer katastrofe koja nam se dogodila. Veliki broj javnih objekata je oštećen pa i škole, a sredstvima u iznosu 7,2 milijuna eura odobrenih i uplaćenih od Vlade Republike Hrvatske, započinje faza isplate prema gradovima i općinama za štetu nastalu na stambenim objektima saniranu sukladno izdanim potvrdama od strane jedinica lokalne samouprave“ rekao je župan Dekanić, priopćeno je uz Vukovarsko-srijemske županije.

Velika se diskusija, navodi se, vodila oko naknade štete za eutanazirane i uginule svinje. „Ono što je Ministarstvo poljoprivrede jučer na radionici istaknulo, svima koji su u kategorijama 0, 1 i 2, odnosno oni s manjim ili nepostojećim biosigurnosnim mjerama, za eutanazirane i uginule svinje dobit će također novčanu naknadu, ne moraju podnositi samostalne zahtjeve. Sukladno veterinarskom izvješću, automatski će se unutar Agencije za plaćanje u poljoprivredi obrađivati pristigli podaci. Prva isplata prvih eutanaziranih svinja započela je 20. kolovoza i vjerujemo da će to ići sukcesivno po zaprimljenim zahtjevima veterinarske inspekcije“, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat.

Foto: VSŽ

Na Koordinaciji razgovaralo se i o prijevozu redovitih učenika koji s 85% sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a preostali dio Vukovarsko – srijemska županija, jedinice lokalne samouprave i manji dio roditelji učenika. Zbog povećanja dodatnih troškova, poput povećanja cijene goriva s gradonačelnicima i načelnicima postignut je konsenzus o povećanju iznosa dijela koji će plaćati roditelji učenika.

Riječi je bilo i o početku nove školske godine u kontekstu obnove koja traje na brojnim školskim objektima stradalima i nevremenu. “Kako je već poznato, 42 školska objekta su stradala prilikom nepogode, a radovi na istima su još uvijek u tijeku. S ponosom i radošću mogu reći da smo ipak uspjeli učiniti sve što je bilo u našoj moći da nastava krene u svim gradovima i općinama, ali naravno, obzirom kako je šteta na nekim objektima bila većeg razmjera, radovi na školama još će trajati“, kazala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti, Jadranka Mustapić-Karlić.

„U razgovoru s ravnateljima smo uspjeli organizirati nastavu, osim u Osnovnoj školi Retkovci koja je u lošem stanju bila i ranije, a dodatno je nastradala u nevremenu. Ići će izgradnja nove škole, uputili smo dopis nadležnom ministarstvu za učenike razrednih odjela da ostanu ipak u mjestu i da ne putuju, s time da će ipak koji mjesec ići u susjednu školu u Vođincima, dok će učenici predmetne nastave ići u Osnovnu školu u Andrijaševcima. Uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja općinske prostore uspjet ćemo urediti za pohađanje nastave, dok se ne izgradi nova škola. Organiziran je i prijevoz, dogovaramo sve s prijevoznicima pa ne bi trebalo biti nekih većih problema. Srednja škola Županja također je nastradala, no radovi teku jako lijepo. Pri kraju je pokrivanje, a kako se radi o tri srednje škole u jednoj zgradi, nastava će biti organizirana i ide redovito kako treba“, kazala je Jadranka Mustapić-Karlić.