Dodijeljeni ugovori za razvoj cikloturizma

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR,  U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru održana je svečana podjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu na Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata u Vukovarsko – srijemskoj županiji putem projekta „Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko – srijemske županije“. Na Javni poziv za unaprjeđenje dodatne ponude smještajnih kapaciteta u našoj županiji prijavilo se 35 obrta – prijavitelja, a 25 ih je ostvarilo pravo na potporu.

“Glavni cilj Javnog poziva je razvoj cikloturističke ponude naše županije i povećanje broja naših smještajnih kapaciteta, koji će zatražiti oznaku „Bike and Bed“. To je važno za razvoj cikloturizma, a ujedno čini našu županiju privlačnijom za dolazak cikloturista iz cijele Europe“, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović.

Ugovore je korisnicima uručio župan Damir Dekanić te je tom prigodom naglasio kako su povećane posjete turista u ovom dijelu Hrvatske, te da Županija nastoji potaknuti razvoj u onom dijelu gdje je to potrebno.

„Poduzimamo uistinu sve mogućnosti kako bi na različite načine usmjerili sredstva u turizmu jer se pokazuje trend koji kaže da u Europi, a pomiče se i prema našem prostoru, cikloturizam postaje jedna od osnovnih grana turizma i želimo na neki način ući spremni u tu priču. Zbog toga i potičemo izradu projekata biciklističkih staza te njihovu izgradnju, pa smo tako danas subjektima koji se bave turizmom, a koji su se prijavili na naš natječaj i ispunili sve zadane kriterije, pomogli u nabavci bicikala i biciklističke opreme u vrijednosti gotovo 14.000 eura. Ovo je samo početak i na neki način pratimo priču s terena, jer rezultati o broju dolazaka turista govore da imamo sve više noćenja u našoj županiji, iako hotelskih kapaciteta imamo sve manje. Uskoro ćemo imati i akcije vezane za konjičke staze i konjički turizam. To su neki pravci kojima želimo gurati turističku ponudu naše županije. Vjerujem kako će naša Turistička zajednica sve to uklopiti, te u suradnji s gradskim turističkim zajednicama prikazati još bolje turističke rezultate iduće godine. Turizam vidimo kao jednu od grana koja će se razvijati i u kojoj ćemo imati višestruke koristi i prihode, te eventualno kao granu koja će povući i druge s kojima se nadopunjuje“, rekao je Dekanić.

Dodao je da se u suradnji sa Županijskom  upravom za ceste vodi briga o tome da prilikom projektiranja novih cesta svakako u projektnoj dokumentaciji budu projektirane i biciklističke staze.

„Naravno, puno toga ovisi i o jedinicama lokalne samouprave, ali Županija će poduprijeti i sufinancirati dijelom takve projekte“, istakao je Dekanić.