Odlični turistički rezultati Vukovara u 2022. godini

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima te direktoricom Turističke zajednice grada Vukovara Marinom Sekulić danas se osvrnuo na turističke rezultate u 2022. godini. Kako je rečeno Vukovar je u 2023. godinu ušao s odličnim turističkim rezultatima. U odnosu na 2020. i 2021. godinu koje su bile obilježene pandemijom koronavirusa, u 2022. godini turizam i turističke aktivnosti su se vratile u potpunosti.

Prema tim rezultatima u odnosu na 2021. godinu, u 2022. godini bilježi se 43,81% dolazaka turista više te 32,75% više noćenja. Ako se tome pridodaju i školske ekskurzije koje od travnja 2022. nakon pandemije ponovno dolaze u Vukovar, dolasci su povećani za 243,15%, a noćenja za 139,97%. U usporedbi s rekordnom 2019. godinom, 2022. godina bilježi i 5% više noćenja turista u Vukovaru. U Vukovar je Dunavom ove godine pristiglo 305 kruzera s 29.607 putnika, a otvoreno je 9 novih smještajnih objekata (od čega su 3 kuće za odmor) te Vukovar sada raspolaže s 1054 ležajeva.

“Vukovarski turizam se, ako izuzmemo godine obilježene pandemijom, razvija u kontinuitetu, a tome između ostalih, najbolje svjedoče brojke o povećanju smještajnih kapaciteta i ležajeva na području grada Vukovara. Prije 7 godina u Vukovaru je bilo samo 17 smještajnih objekata, a danas ih brojimo 58”, rekao je Penava.

Ukazao je i na brojne turističke nagrade koje pristižu za vukovarske turističke objekte kao i da gradske vlasti raduje što ne jenjava interes za memorijalnim turizmom. U isto vrijeme povećan je interes i za sportski turizam u čemu veliku ulogu imaju Sportski objekti Vukovar koji privlače turiste i sportaše kao i brojne reprezentacije koje svoje pripreme obavljaju upravo u Vukovaru. Najavio je i velike projekte koji će obilježiti vukovarski turizam u bliskoj budućnosti.

“U 2023. godini očekuju nas velike stvari – početak izgradnje Arheološkog parka Vučedol, pokretanje radova na obaloutvrdi Dunava, točnije, stvaranje nove vizure kroz investiciju Hrvatskih voda i Nacionalnog plana oporavka putem koje ćemo ispred Ribarske ulice uz Dunav dobiti lukobran duljine 700 metara s 4 nova pristana za kruzere, a očekuje nas i realizacija projekta koji se tiče novog ulaza u Vukovarski vodotoranj, odnosno većeg objekta suvenirnice”, rekao je Penava.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić podsjetila je kako je Vukovar u 2022. godini proglašen jednom od tri najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma te pojasnila kako je mjerenjem kvalitete i zadovoljstva gostiju kroz projekt integralnog upravljanja destinacijom – IQM Destination Vukovar utvrđeno kako je ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara bilo iznimno visoko – u bodovima – 93 od ukupnih 100.

“U godini pred nama čeka nas pregršt manifestacija i događaja u suradnji s Gradom Vukovarom te gradskim muzejima i turističkim objektima. S obzirom da nam rezultati pokazuju da se razvijamo u dobrom smjeru, tim putem nastavljamo i dalje, dakako, razvijajući i nadograđujući našu ponudu. Uskoro kreće i obnova zgrade Turističke zajednice grada Vukovara, koja je u vlasništvu Grada Vukovara te za što je Grad Vukovar dio sredstava osigurao putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”, rekla je Sekulić.