Odgađaju se blokade poljoprivrednika, dogovoren sastanak s ministricom

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Dalje blokade prometnica i graničnih prijelaza nezadovoljnih svinjogojaca do daljnjeg su odgođene jer, kako je rekao predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomuislav Pokrovac, postoje informacije o sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

“Doznali smo da ćemo imati sastanak s ministricom poljoprivrede ali još uvijek točnu lokaciju i vrijeme ne znamo. Zbog toga odgađamo blokadu, Stožer se složio s tim. Nije samo pitanje afričke svinjske kuge nego su tu i cijene ratarskih proizvoda, žitarica, cijena svinja…”, rekao je Pokrovac.

Podsjetio je i na jučerašnji sastanak sa predstavnicima poljoprivredne komore i drugim svinjogojcima rekavši kako su im se na sastanku toček poklopile te da se ide prema plusu.

“Čekamo sastanak, blokade zasad neće biti. Ako dođe do sastanka i ako riješimo nešto, naši seljaci će biti obaviješteni, imat ćemo sastanak Stožera i odlučiti hoćemo li prihvatiti. Ako se ne slažemo, prosvjed ide dalje. Na sastanak idemo i želimo biti partneri ali isto tako ne želimo nikakve mjere na štetu Slavonije”, istakao je Pokrovac.

Postavio je pitanje zašto se donose zone zabrane kada se afrička svinjska kuga nije popjavila u cijeloj županiji kao i zašto je cijela Vukovarsko – srijemska županija u karanteni. Dodao je kako poljoprivrednicima nije u cilju raditi probleme te da misli da su svo vrijeme bili korektni i da su samo tražili ono što im pripada.

“Ako nekome to smeta, neka ide u Njemačku, Irsku… Dozvolimo nakon svega ovog da se hrvatska sela resetiraju i krenu ispočetka, kao da kuge nije bilo. Ova vrijeđanja Vlade i Ministarstva nisu dobra. Zahvaljujem ovim putom ministru Ivanu Anušiću koji nas je svaki put podržao kao seljake. Mislim da je ministrica ovo odavno trebala odraditi, doći među ljude. Da je to napravila, imala bi puno bolji uvid u problematiku”, poručio je Pokrovac.