Odana počast žrtvama iz Veleprometa kroz koji je prošlo oko 10.000 Vukovaraca, a ubijena su 724 zatočenika

Foto: Ivan Matić

Obilježavanje “Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.” nastavljeno je danas okupljanjem na prostoru negdašnjega koncentracijskog logora u Veleprometu u kojem su po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) ubijena 724 zatočenika. Po riječima predsjednika HDLSKL-a Vukovarsko-srijemske županije Dragutina Guzovskog za te zločine nikada nitko nije odgovarao.

“Mi podižemo kaznene prijave, ali sve tapka u mjestu. Istina će kad tad morati isplivati i netko će morati odgovarati. Prva tri dana okupacije su bila najstrašnija. Oko 1500 ljudi je u Vukovaru zvjerski likvidirano u ta tri dana”, kazao je Guzovski.

Gradonačelnik Vukovara Ivana Penava rekao je da su prvi dani okupacije Vukovara bili dani u kojima je u Vukovaru na djelu bilo bestijalno iživljavanje i strah te puka slučajnost tko će ostat živ, a tko neće i kakvom smrću će skončati.

“Poruka je da nema budućnosti dok te zločince ne osudimo. Netko možda misli da će protekom 10, 20, 30 ili 40 godina ta stvar “leći” i ispuhati se, ali neće. Ona će samo rasti. I zato je tragedija moderne hrvatske države što nije kaznila krivce, a rasteretila sve nas druge”, ocijenio je Penava.

Komemoraciji su nazočni bili i potpredsjednici Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Ivan Anušić.

“Ja ću i s ovog mjesta pozvati pravosudna tijela u čijoj je nadležnosti procesuiranje da procesuiraju sve kaznene prijave koje su podnesene protiv počinitelja. Ovo je ratni zločin i on nikada ne zastarijeva, poručio je Medved.

Anušić je također upozorio da za mnogo zločina u Hrvatskoj, ne samo u Vukovaru, krivci nisu odgovarali.

“Nećemo odustati od njihovog kažnjavanja. Ne samo da krivci nisu odgovarali, nego se i malo zna o ovome, da je ovuda prošlo 10.000 Hrvata od kojih je 700 ubijeno, da su ovdje izvršeni najteži zločini koji se mogu zamisliti. Ovo je najveći logor u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Kada smo 1995. krenuli u akcije oslobađanja nikome od nas koji smo stradali u Domovinskom ratu nije palo na pamet da takne u zarobljenog vojnika, a kamoli u civila”, rekao je Anušić.