Od 1. siječnja Hrvatska postaje dio Schengena, nema više strožih kontrola prema Sloveniji i Mađarskoj

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, Poslije višegodišnjih napora i raznih razgovora, a i nakon što su ispunjeni svi traženi uvjeti, od 1. siječnja 2023. godine Hrvatska postaje dio Schengena. To će konačno značiti i kraj strožim policijskim kontrolama prema Sloveniji i Mađarskoj te će kontrolne kućice na graničnim prijelazima i fizički ukloniti.

Od 1. siječnja hrvatski građani će bez ikakvih zaustavljanja moći putovati prema drugim državama EU članicama Schengena. Sada granice Hrvatske prema BiH, Crnoj Gori i Srbiji, dužine oko 1.500 kilometara, postaju vanjske granice Europske unije. Treba znati i kako se s 1. siječnjem ukidaju kontrole na kopnenim i pomorskim prijelazima dok kontrole u zračnim lukama ostaju do 26. ožujka slijedeće godine. To ne znači da neće biti nikakve kontrole ubuduće jer će policija i mobilne carinske jedinice imati pravo kontrole u dubini teritorija država članica.

Ubuduće će kontrola prema BiH, Crnoj Gori i Srbiji biti stroža. Državljani članica EU moći će koristiti trake za državljane EU. Za očekivati je ljetne gužve, a kako se najavljuje Hrvatska je preuzela obvezu proširivanja postojećih graničnih prijelaza. Državljani susjednih država, koji imaju i hrvatsko državljanstvo, tretirati će se kao državljane EU. Inače, građani EU mogu turistički boraviti u drugoj državi članici do tri mjeseca.