Novo veliko arheološko otkriće na Vučedolu

VUKOVAR, Tijekom ovogodišnjih arheoloških istraživanja na Vučedolu pronađena je grobnica s 30-ak posmrtnih ostataka Vučedolaca. Kako je rečeno tijekom dvodnevnog stručnog skupa o vučedolskoj kulturi radi se o senzacionalnom otkriću koje će još jednom Vučedol istaknuti na svjetskoj arheološkoj karti.

Naime, do sada je na Vučedolu, u 20 grobnica, pronađeno ukupno 20-ak ostataka pokopanih Vučedolaca, a u ovoj jednoj grobnici pronađeni su ostaci 30-ak osoba. Do sada provedene DNA analize pokazuju kako je u grobnici bilo pokopano 19 tijela s tim da taj broj i dalje raste. Sve ukazuje kako se i u ovome slučaju radi o ritualnom ukopu kao i u prethodnim slučajevima. Za razliku od ranijih grobnica u ovoj su na lubanji pronađene trauma nastale udarcima nekim tupim predmetom. Uz pronađene kosti pronađeno je i dosta keramičkog posuđa ali i životinjske kosti. Analize su pokazale kako su uz ljudske kosti i kosti jelena, svinja, koza, ovaca, ptica, riba i pasa što ukazuje kako su psi već u vrijeme Vučedolaca bili uz njih. Za sada je nepoznato koji je razlog zašto su uz posmrtne ostatke ljudi stavljali i životinje, odnosno je li riječ o životinjama koje su oni uzgajali, dijelu nekog ritual ili nečemu trećem.

Uz DNA analizu predstavljena je i po prvi put napravljena računalna facijalna rekonstrukcija koja pokazuje kako su Vučedolci izgledali, odnosno kakav im je bio oblik lica i slično. Pretpostavlja se kako kosti iz pronađene grobnice potječu između 2.600 i 2.400 godine prije Krista. Do sada je istraženo manje od 15 posto lokaliteta Vučedol tako da se u budućnosti očekuju nova i velika otkrića koja će više reći o životu Vučedolaca.