Obnavlja se veliki oltar sv. Ivana Nepomuka u crkvi sv. Euzebija i Poliona

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Već mjesec dana traju radovi na obnovi velikog oltara sv. Ivana Nepomuka Župne crkve sv. Euzebija i Poliona čijim završetkom bi se samom kraju primakla dugogodišnja obnova toga sakralnog objekta u središtu Vinkovaca čiju je gradnju krajem 18. stoljeća naložila austrijska carica Marija Terezija.

Radovi se obavljaju u samoj crkvi, a vodi ih Hrvatski restauratorski zavod,  Restauratorski odjel Split. Posao je dodijeljen tvrtki eLABORO d.o.o. za konzervatorske i restauratorske usluge iz Splita.

Velika slika na oltaru sv. Ivana Nepomuka već je ranije restaurirana u Zagrebu. Od neprocjenjive je vrijednosti. Vjerojatno je, prema riječima stručnjaka, rad praške škole.

„Radovi bi trebali biti gotovi najkasnije do sredine prosinca. Time će biti završena i cjelokupna restauracija ove crkve, a ja završiti svoje svećeničko djelovanje“, rekao je dugogodišnji župnik Župe sv. Euzebija i Poliona mons. Tadija Pranjić za web portal Đakovačke i osječke nadbiskupije.

Dugogodišnja obnova ove barokne crkve građene od 1772. do 1777. godine, registrirane kao spomenik kulture, sljedeće će godine uključiti još obnovu orgulja.

„Nadamo se da ćemo uspjeti sljedeće godine dobiti sredstva iz europskih fondova. Orgulje su zaštićene i stare su više od 220 godina. Spadaju među najstarije orgulje u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Ovdje je bio jedan stručnjak iz Ljubljane i rekao da su orgulje u još jako dobrom stanju“, rekao je župnik Pranjić.

Ratna šteta na središnjoj vinkovačkoj crkvi procijenjena je na četiri i pol milijuna nekadašnjih njemačkih maraka.

Izvor: djos.hr/Snježana Kraljević