Kroz partnerski projekt do boljih uvjeta za rad, moderne opreme i novoga kurikuluma

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Strukovna škola Vinkovci partner je u projektu čiji je nositelj Ugostiteljsko – turistička škola iz Osijeka, a koji za cilj ima unaprjeđenja kvalitete obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva. Kako je rečeno na predstavljanju projekta uskoro započinju infrastrukturni radovi na adaptaciji prostora i praktikuma tako da će učenici i djelatnici škole dobiti nove, suvremene uvjete rada čime će se dodatno unaprijediti kvaliteta obrazovanja ali i doprinijeti većoj zapošljivosti učenika i polaznika te samim tim razvoju regije.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoj Bujadinović pojasnio je kako je ideja nastala prije dvije godine te da je ona sada došla do jedne zavidne razine.

„Nadamo se da će rezultati radova biti brzo vidljivi. Sva zanimanja koja su u našoj školi vezana za sektor turizma i ugostiteljstva, a radi se o gotovo 370 učenika, dobit će puno bolje uvjete rada. Radovi će biti gotovi krajem 2023. godine, a osim infrastrukturnih radova, učenike i djelatnike očekuje i modernizacija kurikuluma te velik broj edukacija za učenike i profesore“, rekao je Bujadinović.

Najavio je kako će škola kroz projekt dobiti nove praktikume slastičarstva, kuharstva, ugostiteljskog posluživanja i praktikuma za učenike s posebnim potrebama, a to su pomoćni kuhar i pomoćni slastičar. Nakon izvođenja radova, uslijedit će opremanje modernom specijaliziranom opremom i inovativnim tehnologijama.

Tijekom predstavljanja projekta rečeno je kako strukovno obrazovanje u Republici Hrvatskoj ima ključnu ulogu u razvijanju ljudskih potencijala s ciljem postizanja gospodarskog rasta i zapošljavanja kao i da je stoga iznimno važno prilagoditi se potrebama tržišta rada.

Inače, Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku jedna je od šest strukovnih škola u Hrvatskoj imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva (RCK), od ukupno 25 strukovnih škola imenovanih regionalnim centrima kompetentnosti. Obvezna je prema tome izraditi nove standarde zanimanja i standarde kvalifikacija, izraditi nove  i unaprijediti postojeće obrazovne kurikulume, razviti nove formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih, i to u područjima traženih i popularnih zanimanja poput gastronomije, nutricionizma, selektivnih oblika turizma ili upravljanja turističkom destinacijom. Svrha RCK je osigurati kvalitetan sustav obrazovanja mladih, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja uz potporu i suradnju s poslodavcima, osnivačima, razvojno-gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, javnim te civilnim sektorom. I postati mjestom izvrsnosti. Za projekte Regionalnog centra kompetentnosti osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od preko 95,6 milijuna kuna.