Obljetnica smrti pukovnika Marka Babića

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju i svetom misom obilježena je 13. obljetnica smrti jednoga od heroja obrane Vukovara pukovnika Marka Babića. Marko Babić je tijekom obrane Vukovara uništio 14 neprijateljskih tenkova i bio je jedan od zapovjednika obrane Vukovara. Preminuo je iznenada 5. srpnja 2007. godine.

Među onima koji su položili vijenac bio je i njegov brat Ivan Babić kao i sestra Kata Lozančić koja je rekla kako joj je iznimno drago što se i danas priča o Marku Babiću i što je poslije njega ostalo niz lijepih priča. Ukazala je kako niti do danas nisu pronađene njihovi roditelji.  

„Marko je bio jak karakter, bilo ga je teško lomiti tako da bi u pravilu napravio ono što je zamislio po bilo koju cijenu. Zato je i bio takav i zato se i uključio u rat. Sigurno je kako bi danas neke stvari bile drugačije da je ostao živ jer je on imao petlje reći svakome što da ide. Nije se ustručavao toga“, rekla je Lozančić.

Govoreći o Marku Babiću predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić kazao je kako nas je on napustio prerano te kako bi situacija sigurno bila drugačija da su on i mnogi drugi ostali živi.

„Dobri ljudi nas napuštaju, a mi smo tu da se borimo i promijenimo neke stvari kako bi on, Blago Zadro i drugi budu zadovoljni“, rekao je Josić.

Inače, Marko Babić se u obranu Vukovara uključio u travnju 1991. godine vrativši se iz inozemstva. Poznat je i kao jedna od rijetkih osoba koja je odbila braniteljsku mirovinu iako je imao pravo na istu. Bio je i jedan od autora dokumentarno igranog serijala Heroji Vukovara.