Objavljene preporuke za kazališta i kina, multipleksi zatvoreni do kraja lipnja

Foto: Đuro Karalić

Razmak među posjetiteljima kazališnih i kino predstava morat će biti najmanje 1,5 metar, a između publike i izvođača najmanje 4 metra. Razmak među izvođačima nije propisan, osim za pjevače i glazbenike, koji sviraju puhačke instrumente, a koji međusobno i od svih ostalih moraju biti udaljeni najmanje 2 metra.

Broj posjetitelja u dvoranama ograničava se na onoliki broj koliki pojedini prostor može primiti, a da su ispunjeni uvjeti o razmaku. Sva mjesta na koja posjetitelji mogu sjesti moraju biti označena. Posjetiteljima se preporučuje nošenje maski, piše Jutarnji list.

Sukus je to preporuka koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio tek u petak oko 20 sati, pa su tako kina i kazališta saznali pod kojim uvjetima u ponedjeljak smiju početi s radom jedva dva dana prije otvaranja.

Te se preporuke ne odnose na multipleks kina u trgovačkim centrima, a u posebnim napomenama stoji kako su “izmjene najvećeg preporučenog broja posjetitelja moguće najranije 15. lipnja”.

“Multipleks kina u ponedjeljak ne počinju s radom, što je s njima dogovoreno. Jedan od razloga je i to što je u trgovačkim centrima ograničen maksimalni broj ljudi koji u njih mogu ući. Stoga bi se moglo dogoditi da posjetitelj kupi kino-kartu za određenu predstavu, a da na taj datum i u to vrijeme uopće ne može ući u shopping centar jer je već dosegnuta dozvoljena kvota ljudi”, objašnjava Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture.

Što se tiče fizičke distance, na kazališta i kina ne odnosi se ograničenje od maksimalno 40 ljudi, no za brojna veća okupljanja organizator će morati tražiti dozvolu od Ministarstva i HZJZ-a.