Obilježeno 100 godina postojanja Hrvatskog doma Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Hrvatski dom Vukovar ove godine obilježava 100 godina od kako je izgrađena ova velebna zgrada kao i 15 godina od obnove s obzirom da je zgrada tijekom Domovinskog rata bila uništena. Tim povodom u Hrvatskom domu otvorena je izložba koja govori o 100 godina objekta, a predstavljena je i publikacija koja donosi više podataka o zgradi kao i aktivnostima koje su provođene.

„Hrvatski dom Vukovar je kroz povijest predstavljao čuvara hrvatskog identiteta, a danas je zgrada Hrvatskog doma središte društvenog i kulturnog života cijeloga Vukovara“, istaknula je Miličić.

Podsjetila je kako je zgrada Hrvatskog doma otvorena 9. srpnja 1922. godine i to nakon samo godinu dana izgradnje. Sredstva za izgradnju osigurali su svojim prilozima građani Vukovara i njegovi obrtnici dok je dio osiguran i kroz kredit. Poslije Drugoga svjetskog rata objekt je nosio naziv Centar za kulturu da bi poslije cjelovite obnove i opremanja ponovno dobio naziv Hrvatski dom Vukovar. Tijekom proteklih godina Hrvatski dom Vukovar postao je jedno od središta kulturnih događanja u Vukovaru gdje se organiziraju razni koncerti, predstave, izložbe i druga društvena događanja. Napomenula je i kako je poslije obnove oprema u Hrvatskom domu bila jedna od suvremenijih i opremljenijih u takvim institucijama u Hrvatskoj ali i da su vrijeme i razvoj tehnologije napravili svoje.

“Svjesni smo činjenice da je Hrvatski dom Vukovar bio perjanica očuvanja kulture ali i hrvatskog identiteta u Vukovaru. Ponosni smo da je jedna od starijih institucija. S obzirom na opremljenost i uvjete, vjerujem da će i ubuduće biti središte kulturnog i zabavnog života ali i onog suštinskog odnosno čuvanja hrvatskog identiteta”, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji je nazočio svečanosti koja je organizirana ovim povodom.