Obilježena obljetnica ustroja 109. brigade ZNG Vinkovci

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VINKOVCI, Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić nazočio je danas svečanosti obilježavanja 31. obljetnice osnutka 109. brigade ZNG Vinkovci. Svečanost je otpočela polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 109. brigade kod spomenika Hrvatskih branitelja u Vinkovcima, a nastavljena je svetom Misom zadušnicom u crkvi Sv. Euzebija i Poliona. Nakon svete Mise svečani program obilježavanja nastavljen je u vinkovačkom Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ uz prigodni program.

Inače, 109. vinkovačka brigada Hrvatske vojske, kao jedna od prvih pričuvnih brigada Zbora narodne garde, osnovana je na današnji dan 1991. godine.  Ova vinkovačka brigada, koja je Poveljom Vukovarsko-srijemske županije odlikovana ordenom “Red Nikole Šubića Zrinskog”, imala je veliku i značajnu ulogu u stvaranju naše Domovine, a posebno u obrani vinkovačkog kraja. Nedostatak opreme nije spriječio hrabre pripadnike brigade da se suprotstave daleko jačem neprijatelju i to na čak 70 kilometara dugoj bojišnici. Brigada nažalost broji najveći broj ubijenih, ranjenih i nestalih pripadnika kojima je danas prigodnim programom odana počast.

Današnjoj svečanosti, povodom obljetnice ustroja 109. brigade ZNG Vinkovci, nazočio je i ministar obrane u Vladi RH Mario Banožić.