Obilježena 33. obljetnica ustrojstva Specijalne jedinice policije Vinkovci

Foto: Grad Vinkovci

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomenika hrvatskim braniteljima te svečanom akademijom u Domu hrvatskih branitelja, u Vinkovcima je danas obilježena 33. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije PU Vinkovci “Krpelj”, ustrojene 28. lipnja 1991. godine.

Po riječima predsjednika Udruge specijalne policije Vinkovci, Steve Culeja, pripadnici ove jedinice sudjelovali, kako u obrani i oslobađanju naselja na vinkovačkom i vukovarskom području, tako i u akcijama Maslenica i Medački džep te akciji Oluja kao i na dubrovačkom području.

Po podacima PU vukovarsko-srijemske, tijekom Domovinskog rata poginulo je 19 i ranjeno 43 pripadnika Specijalne jedinice PU Vinkovci, Specijalne jedinice policije Dinara PU Vinkovci i Specijalne jedinice policije Delta PU vukovarsko-srijemske.

Molitvu za pripadnike specijalne policije i sve hrvatske branitelje stradale u Domovinskom ratu predvodio je policijski kapelan don Ivan Begović, a potom je u Domu hrvatskih branitelja održana svečana akedmija na kojoj je predsjednik udruge Stevo Culej uručio priznanja članovima udruge i drugim pojedincima za doprinos u radu udruge.

Obilježavanju je nazočan bio i vinkovački gradonačelnik i saborski zastupnik, Ivan Bosančić.

“Pune 33 godine prošle su od osnivanja vinkovačke jedinice specijalne policije čiji su pripadnici prošli trnovit ratni put i sudjelovali u najvažnijim i najzahtjevnijim bitkama Domovinskog rata. Hrabri ljudi koji su se tog 28. lipnja 1991. priključili jedinici, bili su jedni od onih koji su postavili temelje obrane, ne samo Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, nego i cijele Hrvatske. Danas se s tugom i ponosom prisjećamo onih njihovih suboraca koji su za slobodu naše zemlje i hrvatskoga naroda dali svoje živote”, poručio je Ivan Bosančić.