HDZ “dobiva” Vukovarsko – srijemsku županiju, a DP “dobiva” Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prema svim informacijama u nizu općina, gradova i županija predstojeći lokalni izbori, koji se održavaju u svibnju iduće godine, bit će više nego interesantni. U prilog tome idu i brojne informacije s terena, ali i neslužbene informacije o pregovorima i planovima političkih stranaka.  

Prema pisanju medija razmišlja se i o nekom novom dogovoru između HDZ-a i DP-a kada je riječ o izborima u Vukovaru ali i izborima u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Naime, špekulira se s mogućnosti da na lokalnim izborima DP-u bude politički prepušten Vukovar dok u isto vrijeme bi HDZ-u bila prepuštena Vukovarsko – srijemska županija. Kada se govori o toj mogućnosti, koja nije realna, ali je opet i teško izvediva, ukazuje se na koaliciju na državnoj razini između HDZ-a i DP-a koja bi onda bila spuštena na regionalnu i lokalnu razinu. U isto vrijeme upitno je i kako će u svemu tome reagirati obični birači koji teško prelaze preko međusobnih uvreda, napuštanja stranki, prozivanja i slično.

Isto tako nešto će se pitati i ostale političke opcije, a pri svemu tome teško je sa strane staviti i simbolički značaj Vukovara i sve ono što Vukovar znači među građanima Hrvatske. Međutim, da bi se došlo do jedne takve koalicije osnovni preduvjet je i da koalicija HDZ-DP na državnoj razini opstane do lokalnih izbora jer u suprotnome od toga neće biti ništa. Tu treba podsjetiti kako je pred tom koalicijom niz osjetljivih i teških pitanja za čije će prevladavanje trebati puno strpljenja i političke mudrosti.