Obilježena 32. obljetnica pogibije pripadnika varaždinskih “Roda”

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu, na mjestu gdje je prije 32. godine u pokušaju proboja neprijateljskih snaga oko Vukovara smrtno stradalo pet pripadnika Specijalne jedinice policije PU varaždinske “Rode”, održan je komemorativni program u znak sjećanja na jedan od najtužnijih dana u Domovinskom ratu za varaždinski i međimurski kraj.

Naime, pokušaju proboja preko tada okupiranoga Karadžićeva prema opkoljenom Vukovaru, na današnji dan 1991. smrtno su stradali pripadnici SJP varaždinske „Roda“ Mladen Kasun, Zvonko Kardoš, Branko Kos, Željko Pongrac dok je Vlado Štampar nestao. 28 pripadnika „Roda“ tada je ranjeno, a Slavko Štrlek završio je u zarobljeništvu odakle je pušten nakon sedam mjeseci provedenih u koncentracijskom logoru.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja njihovim žrtvama počast poginulim pripadnicima „Roda“ odali su članovi obitelji poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije „Roda“, suborci te državna i druga izaslanstva među kojima i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Nakon komemorativne svečanosti, u Župnoj crkvi sv. Vendelina u Jarmini služena je misa zadušnica.