Obilježena 31. obljetnica ustroja vinkovačkih “Sokolova”

Foto: MORH

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika u vojarni te svetom misom, u vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima obilježena je 31. obljetnica ustroja te postrojbe, a nazočni su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić.

“U ovoj prigodi s posebnim pijetetom sjećamo se onih koji su za našu Domovinu položili svoje živote, kao i njihovih obitelji koje su podnijele težinu te žrtve. Njihova nesebična žrtva podsjetnik je na veliku cijenu slobode i na tome smo im vječno zahvalni”, kazao je ministar Tomo Medved.

“Priča o slavonskim Sokolovima priča je o odlučnoj domoljubnoj mladosti koja je ostvarila velike strateške ciljeve ispisujući tako prve stranice moderne hrvatske povijesti. Današnji dan, međutim, nosi sa sobom i tugu zbog izgubljenih života osamdeset i devetorice Sokolova, hrabrih hrvatskih branitelja koji su za svoj san o modernoj i samostalnoj hrvatskoj državi nesebično darovali svoj život”, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Obilježavanju su nazočni bili i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

5. gardijska brigada Hrvatske vojske „Sokolovi” osnovana je 5. listopada 1992. u Vinkovcima, temeljem zapovijedi tadašnjeg ministra obrane RH. Bila je sastavljena većinom od postrojba iz Slavonije, najvećim dijelom od pripadnika 204. vukovarske brigade, 108. brodske brigade, 109. vinkovačke brigade, 3. satnija (novogradiška), 122. đakovačke brigade, 123. požeške brigade,132. našičke brigade i pripadnika 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojba. Zapovjednik brigade bio je Ivan Kapular. Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 7.000 pripadnika. Poginulo ih je 89, a više od 300 ih je ranjeno.