Obilježena 30. obljetnica osnutka 4. bojne 3. Gardijske brigade

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru danas je obilježena 30. obljetnica osnutka 4. vukovarske bojne 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske. Kako je rekao predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade, Ogranak Vukovar Zvonko Rajić bojna je osnovana 15. lipnja 1991.godine na Opatovačkoj pustari gdje su njeni pripadnici prolazili obuku koju im je držao general Ante Roso.

„Bojna je imala ukupno 306 pripadnika od kojih je 87 njih poginulo u obrani Vukovara i Domovinskom ratu. Tijekom rata djelovali smo na cijelom području grada Vukovara. U početku je naša bojna bila stacionirana na Opatovačkoj pustari odakle smo, nakon napada JNA zrakoplova, premješteni u zgradu Gimnazije. Tu smo boravili do sloma obrane grada i odatle smo bili raspoređivani u obrani grada u ovisnosti od potreba“, rekao je Rajić.

Na obilježavanju su bili brojni nekadašnji pripadnici bojne koji su se i ovom prilikom prisjetili stradalih iz rata. Dio pripadnika bojne, koji su tijekom rata bili ranjeni, iz Vukovara su izašli s liječničkim konvojem ili preko tzv. kukuruznog puta.