Završen 5. VukovART festival, Vukovar dobio novih 10 umjetničkih djela na otvorenome

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Završen je 5. VukovART, street art festival koji je posljednjih godina Vukovar pretvorio u pravu galeriju na otvorenome. Tijekom ovogodišnjeg festivala Vukovar je dobio 10 novih umjetničkih djela tako da Vukovar sada broji ukupno 33 urbana street art djela.

„VukovART, svim umjetnicima Vukovar ostaje u lijepom sjećanju, a mnogima je ovo bio prvi projekt nakon dugo vremena, s obzirom na pandemiju koronavirusa. VukovART su ove godine svojim djelima obogatili umjetnici iz Rusije, Španjolske, Njemačke, BiH, Švicarske, Kolumbije te smo zaista sretni što na taj način popunjavamo galeriju različitim stilovima. Ponosni smo što smo posljednje dvije godine unatoč okolnostima uspjeli održati scenu street arta živom i održati festival bez obzira na uvjete“, rekao je suorganizator festivala Filip Mrvelj.

Ove godine je u sklopu festivala VukovART kao i EU projekta Panona. net u Vukovar – Luku umjetnosti uplovilo 10 svjetskih umjetnika: Boa Mistura iz Španjolske, BustArt iz Švicarske, Jana Brike iz Latvije, Mr Woodland iz Njemačke, Victor Splash iz Rusije, Artez iz Srbije, Juandres Vera iz Meksika, Kerim Mušanović iz Bosne i Hercegovine, Šumski iz Hrvatske te Marion Ruthardt iz Njemačke.

„VukovART osim novih umjetničkih djela, na ulice grada donosi veselje i raznim društvenim događanjima. Ono što me iznimno veseli je da se naš grad, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika, sa ukupno 33 umjetnička djela pozicionirao vrlo visoko na svjetskoj sceni ulične umjetnosti. Važnost ovo projekta nalazi se i u raznim drugim sadržajima za sve uzraste kojima želimo podići kvalitetu življenja svih građana Vukovara“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Ovogodišnji VukovART festival imao je nikad bogatiji program pa su u razdoblju od 15. svibnja do 15. lipnja 2021. godine vukovarske ulice i trgove uljepšavali brojni događaji poput radionica, izložbi, dječjih programa, panel rasprava, živopisnih predavanja i koncerata. Festival su svojim koncertima uveličali rock bend Vatra, Mia Dimšić, glazbeni sastav TRAG te vokalni sastav Akvarel. Davor Gobac vodio je motivacijsko-likovnu radionicu za djecu, Domagoj Jakopović Ribafish, Dušan Bućan i Robert Knjaz održali su putopisna predavanja, a upriličen je i aktivan vikend prevođen vukovarskim polumaratonom.