Obilježena 25. obljetnica pokušaja proboja prema Vukovaru

NUŠTAR, U organizaciji Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko ’90 i Udruge specijalne policije Slavonski Brod u četvrtak je obilježena 25. obljetnica proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom Vukovaru.

Proboj je počeo 13. listopada 1991. godine na pravcu Nuštar – Marinci – Bogdanovci – Vukovar, a u njemu su sudjelovali ATJ Lučko, Specijalna policija PU Brodsko posavske i izvidnička skupina “Žuti mravi” uz tenkovsku i artiljerijsku potporu.

“Cilj akcije je bio oslobađanje Marinaca kojeg su okupirale srpska paravojne postrojbe, i spajanje s hrvatskim snagama koje su se držale i bile u neprijateljskom okruženju u Bogdanovcima”, podsjetio je Vlado Marić, ratni pripadnik ATJ Lučko.

Po riječima Vjeke Čuljka koji je u akciji vodio “Žute mrave”, oslobađanjem Marinaca omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru koji se nalazio u potpunom okruženju i blokadi srpskog agresora. Akcija je pokrenuta 13. listopada  1991. u ranim jutarnjim satima, ali nakon što su branitelji došli do prvih kuća u Marincima, akcija je prekinuta, a branitelji vraćeni na početne položaje u Nuštru.

“Napomenuo bih dvije stvari koje do sada nisu isticane kada se govori o ovoj akciji, a prva je da da je netko naredio da tenkovi idu naprijed čemu smo se mi koji su bili u prvim redovima akcije protivili jer je to bila greška, a druga stvar koju želim istaknuti je naredba da se povučemo kada smo došlu do Marinaca iako su to selo tada već napustili neprijateljski vojnici”, kazao je Vjeko Čuljak.

Po riječima Ivice Prskala, ratnog zapovjednika Specijalne policije Slavonski Brod, da im je bilo dozvoljeno sudionici kacije toga bi dana sigurno došli do Bogdanovaca i spojili se s braniteljima toga mjesta.

U spomen na poginule u akciji proboja prema Vukovaru, položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomen obilježja između Nuštra i Marinaca dok je misu zadušnicu u Župnoj crkvi Duha Svetoga u Nuštru služio nuštarski župnik Slavko Vranjković.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić