Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na inicijativu Foruma žena vukovarska gradska organizacija SDP-a danas je posjetila Dom za starije i nemoćne osobe Andrej gdje su posjetili korisnike i družili se s njima i tako običježili Međunarodni dan starijih osoba. Govoreći o korisnicima vlasnica doma Tatjana Kocić kaže kako bi djeca trebala više voditi računa o svojim roditeljima, a ne dopustiti da ih Centar za socijalnu skrb opominje.

„Da bi se starost dobro i funkcionalno proživjela potrebno je kvalitetno proživjeti i mladost. Na žalost u puno slučajeva to nije tako te nam dolaze korisnici koji su u jako teškom stanju.

Dodaje kako njen dom trenutno ima kapacitet za 18 osoba ali i da kreće u proširenje, koje će se provoditi u fazama. Po završetku proširenja Dom za starije i nemoćne osobe Andrej imati će kapacitet 48 korisnika.

„Liste čekanja su samo velike u državnim domovima jer država u njima doplaćuje iznos do ekonomske cijene. Ekonomska cijena je visoka dok su u isto vrijeme izdvajanja visoka. Smatram kako bi država trebalo nešto da učini kako bi se i privatnim domovima olakšalo poslovanje“, rekla je Kocić.

Predsjednica vukovarskog SDP-a Biljana Gaća poslije posjete domu Andrej kazala je kako je osmijeh na licu koji korisnici imaju kada ih samo pitate kako su, kada ih saslušate i u pričama vratite u mlađe dane, neprocjenjiv.

“Kao društvo dužni smo brinuti o našim starijima i njihovoj dostojanstvenoj starosti jer oni su brinuli o nama i dizali nas. S ovom inflacijom i energetskim siromaštvom pogođeni su najviše starije osobe. Gradska i državna vlast treba da razmisle ne samo o vatrogasnim mjerama nego i o dugotrajnoj pomoći. Hvala vam na vašem doprinosu državi i društvu i sretan Međunarodni dan starijih osoba i puno zdravlja i mira”, rekla je Gaća.