Obilježen Dan Vukovarskih branitelja

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja žrtava iz Domovinskoga rata na Memorijalnom groblju obilježen je Dan Vukovarskih obranitelja.

“Ovaj dan odabran je između više prigodnih datuma jer je toga dana zabilježen prvi sveopći napad na Vukovar iz zraka, s vode i s zemlje. Toga dana se JNA javno svrstala uz srpske paravojne postrojbe i toga dana je Luka Andrijanić srušio prva dva vojna zrakoplova”, rekao je Danijel Rehak predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara 2003. koja je i organizator obilježavanja.

Vijence su položili Stjepan Sučić, ispred Ministarstva branitelja, predstavnici Koordinacije, Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskoga rata kao i predstavnici vukovarske podružnice HDSSB-a. Pozivu se nisu odazvali predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara. Posjećamo kako su Danu Vukovarskih branitelja prethodila priopćenja gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i predsjednika vukovarske podružćnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravka Komšića. Penava je prvo ukazao da grad službeno stoji iza 10. ožujka kao Dana Vukovarskih branitelja, kojega je odabrala većina braniteljskih udruga, a zatim zatražio i uklanjanje s službenih pozivnica grba Grada Vukovara. Komšić je uzvrtaio prozivanjem Penave i najavio kako grb ipak neće ukloniti.

“Ostajem pri svemu što sam rekao. Mi smo se za taj grb borili, a on neka nas tuži. Grb je postojao prije Penave, postoji danas, a postojat će i poslije Penave. Mislim kako je on davno počinio političko samoubojstvo. Grad se trebao postaviti neutralno bez obzira podržavao nekoga ili ne”, rekao je Komšić.

Gradonačelnik Penava je kasnije rekao kako grad ne marginalizira nikoga, a posebno ne branitelje, te da je datum obilježavanja odabrala većina udruga i da bi bilo neozbiljno kada bi grad stajao iza više datuma jedne manifestacije.

IVAN MATIĆ