Obilježen Dan vukovarskih branitelja, govori političara izazvali reakcije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru danas je obilježen Dan vukovarskih branitelja. Od prije nekoliko godina Dan vukovarskih branitelja obilježava se 10 ožujka u znak sjećanja na postrojavanje prvih nenaoružanih odreda koji su postrojili 1991. godine kod Bogdanovaca kada se postrojilo oko 2.500 nenaoružanih građana. Tijekom rata, koji je uslijedio, velika većina njih kasnje se aktivno uključila u obranu Vukovara i Hrvatske. Veliki broj njih je pokopan na Memorijalnom groblju. Govoreći o tome danu predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara Tomislav Josić rekao je kako su toga dana svi bili živi ali da i danas većina njih je pokopana na Memorijalnom groblju.

Josić je i ukazao kako su tijekom programa u Bogdanovcima ministar Mario Banožić, saborski zastupnik Nikola Mažar i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun održali govore mimo protokola.  

“Dan vukovarskih branitelja organizirali su Grad Vukovar i Savjet za branitelje grada Vukovara. Na današnji dan treba da pričamo o nekim lijepim stvarima. U Bogdanovcima nisu bili predviđeni nikakvi govori ali su ipak se dogodili jer je netko promijenio protokol i napravio kako njima to odgovori. Ako su se i trebali biti govori onda su oni koji su se postrojili 10. ožujka trebali govoriti onima koji isu bili tamo toga dana. Međutim, mi smo država apsurda pa su oni koji nisu bili tamo 10. ožujka držali govore onima koji su bili. Ali tako to kod nas ide”, rekao je Josić.

Vijenac je položio i ministar obrane Mario Banožić koji je rekao kako Vlada RH vodi brigu o hrvatskih braniteljima, podiže njihov značaj ali i vodi brigu o nestalima. Istakao je i kako su hrvatski branitelji ti koji su najzaslužniji za stvaranje neovisne Republike Hrvatske.