Obilježen Dan ružičaste vrpce: Svaka deseta žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Liga protiv raka Vukovar obilježila je danas u središtu Vukovara Dan ružičaste vrpce s ciljem da se osvijesti ljude o raku dojke.

„Rak dojke je najčešći rak kod žena i on predstavlja 25 posto svih dijagnosticiranih tumora. Želimo i na ovaj način da ukažemo na probleme koje nosi ta dijagnoza kao i da učinimo više na njegovom ranom otkrivanju što je osnovni preduvjet uspješnog izlječenja“, rekao je predsjednik Lige i vukovarski kirurg Mario Begović.

Dodao je kako se u Hrvatskoj svake godine zabilježi 2.800 novih slučajeva raka dojke kao i da svaka deseta žena u Hrvatskoj oboli od ove bolesti. Prema njegovim riječima u slučaju ranog otkrivanja bolesti ovaj rak je izlječiv i njegova izlječivost se kreće 90-95 posto.

„U Hrvatskoj postoji nacionalni program Mama u okviru kojega se na preventivne preglede mamografije pozivaju sve žene starije od 50 godina. Na žalost odaziv žena, iako dobiju pozive na kućne adrese, nije onakav kakav bi željeli da bude. Najveći odaziv žena na te preventivne preglede je u Čakovečkoj županiji gdje 60 posto žena, koje dobiju pozive, se odazove na pregled. U Vukovarsko – srijemskoj županiji pozivima se odazove 48-50 posto žena“, rekao je Begović.