Fra Ivica Jagodić predstavio inicijative ZVON za Vukovar i Zid križeva

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gvardijan vukovarskog franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić predstavio je medijima dvije inicijative franjevaca kojima je cilj da se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara održi živim te da građani znaju više o stradanjima Vukovara i njegovih građana. Prema riječima jedna inicijativa nazvana je „ZVON za Vukovar“ prema kojoj će svake godine, točno u 18.11. sati , simbolizirajući datum sloma obrane grada, sve crkve u Hrvatskoj zvoniti u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.

„Toga dana bi građani, koji ne mogu doći u Vukovar i biti dio Kolone sjećanja, mogli zastati i pomoliti se za Vukovar i njegove žrtve“, rekao je fra Jagodić.

Druga inicijativa predstavlja stvaranje “Zida križeva” koji će se nalaziti unutar samostana i biti će dio budućeg samostanskog muzeja.

„Prilikom formiranja Franjevačkog muzeja Vukovar izdvojen je prostor „Zid križeva“ u kojem će biti izložen po jedan križ iz svakog mjesta u Hrvatskoj. Zid križeva u samostanu već ima nekoliko postavljenih križeva koje su u Vukovar donijeli hodočasnici iz cijele Hrvatske“, rekao je fra Jagodić.

Pozvao je i sve župne zajednice da hodočasteći u Vukovar donesu križ na dar iz svojega mjesta. Uputio je i svim građanima Hrvatske poziv da kroz cijelu godinu  hodočaste u Vukovar i dođu na duhovne vježbe u Vukovar.