Obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Vinkovaca

Foto: fb Ivan Bosančić

VINKOVCI, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju, misom zadušnicom koju je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služio mons. Tadija Pranjić, te otkrivanjem na stadionu HNK “Cibalia” spomen ploče Specijalne policije u znak sjećanja na proljeće 1991. kad je na stadionu formirana i bila smještena Jedinica za posebne namjene, prva takva jedinica na području Vukovarsko-srijemske županije, u Vinkovcima je obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Vinkovaca.

Spomen ploča otkrivena je i u dvorištu Mjesnog odbora “Lenije” kao znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje i civile u tom dijelu Vinkovaca.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Vinkovaca koja je i organizator obilježavanja, Vlado Smolčić podsjetio je na proces formiranja postrojbi kroz ondašnje mjesne odbore, sve do formiranja 109. vinkovačke brigade, kroz koju je tijekom rata prošlo više od 9.000 branitelja od kojih je 202 poginulo, 24 branitelja vode se kao nestali, a oko 600 je bilo ranjenih.

“Sve postrojbe imaju svoj dan i obilježavaju ga, ali ovo je dan kada se sjećamo pripadnika svih postrojbi, svih naših branitelja i svih civila koji su ostali u gradu, kao i ljudi koji su došli iz drugih sredina pomoći nam u obrani Vinkovaca i ovoga dijela Hrvatske”, kazao je Vlado Smolčić.